Eveniment

Ministerul Turismului spune ca sunt doar 25 de cafenele in Romania

Ministerul Turismului spune ca sunt doar 25 de cafenele in Romania
06.08.2009, 00:00 1089

In Romania sunt 25 de cafenele, 1.619 baruri si 2.693 de restaurante, sustin reprezentantii Ministerului Turismului, condus de Elena Udrea, in care lucreaza 229 de angajati, dintre care 14 in functii de subsecretari de stat (doi), directori generali si directori, potrivit datelor de pe Ministerul de Finante, in realitate fiind insa de aproape 13 ori mai multe baruri si cafenele si de cinci ori mai multe restaurante.

La intrebarea ZF legata de valoarea totala a incasarilor generate de unitatile de cazare (hoteluri si pensiunii) si de cele de alimentatie publica, Ministerul Turismului nu a putut oferi un raspuns, in conditiile in care aceste unitati sunt reprezentative pentru activitatea de turism in Romania, acest indicator fiind urmarit indeaproape de ministerele de resort din tari precum Franta sau Anglia.

Ministerul Turismului, care promoveaza destinatia turistica Romania, a trimis la solicitarea ZF o statistica cu privire la unitatile de cazare si de alimentatie publica din tara.

Daca cifrele privind numarul de hoteluri si pensiuni din tara sunt aproape similare cu cele de la Institutul National de Statistica, datele furnizate de minister in ceea ce priveste numarul de cafenele, baruri si restaurante nu sunt reprezentative pentru aceste piete, dat fiind faptul ca, in realitate, la inceputul acestui an, numarul restaurantelor, barurilor si cafenelelor a depasit 34.000 de unitati, in crestere cu 12% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). La nivel national sunt 21.333 de baruri si cafenele, dintre care 1.000 de unitati sunt plasate doar in Capitala si 12.900 de restaurante la nivel national, acesta era numarul firmelor aflate in functiune din punct de vedere juridic la data de 5 ianuarie, potrivit ONRC.

Reprezentantii din Ministerul Turismului explica cifrele transmise in privinta cafenelelor, barurilor si restaurantelor din Romania prin faptul ca acestea sunt doar unitatile clasificate de minister, iar in ceea ce priveste datele legate de situatia reala de pe piata „nu este treaba ministerului sa stie cate cafenele sau baruri sunt in Romania. Statistica pe care o avem arata numarul unitatilor clasificate de Ministerul Turismului, respectiv exista doar 25 de cafenele", a spus Ana Maria Toma, reprezentantul ministerului pentru relatii cu presa.

Dar primul contact pe care il are un turist strain care vine in Romania este reprezentant de „aeroport, hotel, cafenea", dupa cum apreciaza Tudor Dragomir Niculescu, directorul general al lantului de cafenele Turabo Café, ce opereaza 44 de cafenele in toata tara.

„Circa 25-30% dintre clientii nostri sunt straini. Oferim o imagine deosebit de buna destinatiei Bucuresti sau celorlalte orase in care avem cafenele. O cafenea ajuta clar la crearea unei imagini asupra unui loc", a spus el.

Mai mult, directorul general al lantului Turabo Café mai mentioneaza ca nu a „avut niciodata placerea sa vorbeasca cu un reprezentant din Ministerul Turismului. Sunt dispus sa ajut ministerul daca mi se va cere", a precizat el. Intrebat daca ar fi indicat ca Ministerul Turismului sa se implice si sa cunoasca si piata cafenelelor, dat fiind faptul ca acestea contribuie la atractivitatea unei destinatii, Niculescu a raspuns: „Ce pot sa declar? Eu imi vad de treaba mea de sapte ani de zile, nu astept niciun ajutor de la stat".

Pe piata cafenelelor, evaluata de jucatori la 100 de milioane de euro, mai activeaza si alte lanturi precum Costa Caffe, Centro, Cafepedia, Starbuks sau City Café. Patrunderea marilor lanturi de cafenele internationale, dar si dezvoltarea retelelor deja existente, aduce o crestere anuala cu pana la 15% piata locala de profil.

Pe de alta parte, Dragos Raducan, secretarul general al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), spune ca desi restaurantele, cafenelele sau barurile isi pot lua autorizatia de la autoritatea locala, fara a intra in evidenta Ministerului Turismului, asa cum se intampla in urma cu doi ani, „nu poti sa aranjezi ograda daca nu stii cat este de mare. Cred ca aceste date legate de unitatile de alimentatie publica ar trebui cunoscute (...). In privinta hotelurilor, noi nu avem o situatie a numarului de hoteluri din Romania, Ministerul Turismului fiind singurul care cunoaste aceste cifre", a declarat Raducan.

Desi exista o situatie oficiala a hotelurilor si pensiunilor la Ministerul Turismului, cifre legate de valoarea incasarilor acestor unitati nu exista, astfel incat ministerul sa poata desfasura politici de promovare si dezvoltare a turismului. Turismul intern inseamna bani la hoteluri, restaurante, cafenele si baruri.

 „In ceea ce priveste valoarea incasarilor din exploatarea acestor structuri de cazare, respectiv de alimentatie, deoarece institutia nu detine aceste date, va rugam sa va adresati Institutului National de Statistica", au precizat reprezentantii Ministerului Turismului.

Maria Radulescu, director la Institutul National de Statistica, directia diseminare informatii statistice si relatii cu publicul, a declarat ca „din pacate nu dispunem de informatii privind incasarile hotelurilor si pensiunilor aferente anului 2008, institutul avand in desfasurare o cercetare statistica pe aceasta tema, iar informatiile prelucrate vor fi disponibile in cursul anului urmator. Va sugeram sa apelati la Ministerul Turismului, unde veti putea gasi aceasta informatie". In primul semestru din 2009, Ministerul Turismului a cheltuit aproape 10% din bugetul alocat de 84 de milioane de euro (352 mil. ron) pe actiuni de promovare si dezvoltare infrastructura turistica, potrivit unor declaratii anterioare ale unor reprezentanti din minister, care au prezentat bilantul pe primele sase luni din acest an. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO