Eveniment

Ministrul finantelor promite iar reducerea CAS si a impozitului pe profit

12.01.2004, 00:00 15

Ministrul Finantelor Mihai Tanasescu a reluat promisiunile privind continuarea reducerii contributiilor la asigurarile sociale (CAS) cu trei puncte procentuale incepand din 2005, precum si scaderea impozitului pe profit pana la circa 20% in paralel cu majorarea impozitului pe venitul din dividende la 15%, tot din 2005.
Toate aceste masuri au fost cuprinse in strategia fiscala pe care autoritatile au elaborat-o pentru perioada 2004-2006.
"Prin strategia pe care ne-am propus-o, impozitul pe venitul din salarii si contributiile
sociale vor scadea continuu pana la un nivel comparabil cu tarile din vecinatatea noastra, respectiv 43-45%", a spus Tanasescu.
Potrivit strategiei fiscale urmarite de Ministerul Finantelor, fiscul va ajunge sa recunoasca in proportie de 100% deductibilitatea pierderilor din creante neincasate ca urmare a declararii falimentului partenerului de afaceri, in 2007.
"Vom extinde de la 20%, in 2004, la 100%, in 2007, principiul de recunoastere a pierderilor din creantele neincasate ca urmare a declararii falimentului partenerului de afaceri si vom largi, in urmatorii doi ani, aria de aplicare a cotei reduse de TVA si pentru alte bunuri si servicii prevazute de Directiva a 6-a a Comunitatii Economice Europene", a spus Tanasescu.
In privinta accizelor, ministrul finantelor a precizat ca acestea vor fi modificate, avand in vedere ca exista inca diferente mari intre nivelurile din Romania si cotele minime impuse de UE.
Tanasescu a mai anuntat ca normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal vor fi definitivate la inceputul acestei saptamani. El a precizat ca exista posibilitatea ca proiectul normelor metodologice sa fie aprobat in urmatoarea sedinta a Guvernului.
Ministrul a mai precizat ca in zilele urmatoare vor continua discutiile pe marginea acestor norme intre reprezentantii Ministerului Finantelor Publice si cei ai mediului de afaceri, ai caselor de consultanta sau de avocatura si ai sindicatelor.
Codul fiscal, intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2004, pastreaza unele facilitati, introduce o serie de deductibilitati suplimentare la plata impozitului pe profit, precum si reduceri ale cotei TVA la medicamente si unifica prevederile din actele normative privind regimul accizelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO