Eveniment

Ministrul finanţelor s-a consolat cu ideea unei posibile remanieri şi spune că se va întoarce în Parlament

Autor: Mihaela Claudia Medrega

24.05.2011, 23:46 227

Ministrul finanţelor Gheorghe Ialomi­ţianu susţine că subiectulremanierii nu îl preocupă şi afirmă că în cazul unei astfel dedecizii se va întoarce în Parlament cu impresia că a realizat"lucruri foarte importante".

"Dacă se va lua o decizie de acest gen, mă întorc în Parlament.Nu există niciun fel de problemă. Când se ia o decizie în partid, orespect. Rămân cu o impresie foarte bună, că am realizat lucrurifoarte importante în această echipă", a afirmat ministrulfinanţelor.

Ialomiţianu a amintit de "succesul" finalizării acordului cu FMIşi Comisia Europeană, adăugând că are proiecte pe care trebuie săle ducă la bun sfârşit.

În primele luni de la preluarea mandatului Finanţelor, în toamnaanului trecut, Ialomiţianu s-a remarcat prin cvasianonimatul pecare singur şi l-a impus. În acest an a încercat să dinamizezesfera apariţiilor publice, organizând şi o conferinţă de presă laMinisterul Finanţelor, pe lângă ieşi­rile ocazionale labriefing-uri de presă la Guvern.

Ieri Ialomiţianu a reluat apelul la bănci să reia creditarea,amintind că economia are nevoie de finanţare. "Băncile trebuie săjoace un rol important în această perioadă. Relan­sarea economicăare nevoie de relansarea creditării. Avem nevoie de resursebugetare, dar şi de creditare. Eu mă bucur când vin cât mai mulţibani în economie", a spus Ialomiţianu la o conferinţă pe temafondurilor europene organizată de ziarul "Bursa".

În ceea ce priveşte ieşirea anunţată pe pieţele externe,Ialomiţianu consideră că este o perioadă favorabilă, deşiturbulenţele pe pieţele financiare s-au accentuat în aceastăsăptămână din cauza ţărilor din zona euro cu probleme legate dedatoria publică.

"Când evoluţia este cel mai prielnică pentru Ministerul deFinanţe, se va decide. Nu suntem în situaţia de a nu avea resursepentru finanţarea deficitului bugetar. Putem chiar să amânăm, dacănu este un moment favorabil."

Întrebat dacă din cauza turbulenţelor de pe piaţa internaţionalănu ar fi un moment bun pentru contractarea unor împrumuturi decătre România, Ialomiţianu a răspuns că este o perioadă favorabilă,întrucât România are credibilitate. "Nu, pentru România este unmoment favorabil pentru că încrederea investitorilor străini îneconomia românească este destul de mare. A crescut şi ca urmare afinalizării cu succes a acordului cu FMI şi Comisia Europeană.România are credibilitate pe pieţele financiare."

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Bogdan Drăgoi a spusrecent că România va efectua prima emisiune pe pieţele externe prinprogramul MTN (Medium Term Notes) în prima jumătate a acestuian.

Ce se întâmplă cu taxa auto

În privinţa taxei auto, ministrul finanţelor a spus că cel maiimportant pentru România este să respecte regulile organismelorinterna­ţio­nale, fiind luată în considerare varianta eşalonăriidiferenţelor de bani care vor fi restituiţi.

"Trebuie să luăm o decizie. Se fac analize de impact. Cel maiimportant pentru România este să respecte regulile organismelorinterna­ţio­nale. România asigură surse pentru despă­gubiri. Poatesă se eşaloneze restituirea sumelor."

Sistemul actual al taxei auto va fi modificat după ce Curtea deJustiţie a Comunităţilor Europene a arătat, într-un punct de vedereexprimat la cererea unei instanţe româneşti, că taxa de primăînmatriculare încalcă legislaţia UE deoarece produce un dezavantajla vânzarea maşinilor second-hand din alte state pe teritoriulRomâniei.

Guvernul a elaborat mai multe variante de modificare a taxeiauto.

Potrivit uneia dintre variante, taxa auto ar putea fi impusă laprima vânzare a maşinilor intrate în ţară înainte de 1 iulie 2008,cu un cuantum redus cu 30%, şi restituirea unei diferenţe din baniideja daţi de proprietari, dar eşalonat pe mai mulţi ani, pentru aevita returnarea unei sume totale de 750 mil. euro.

Guvernul a decis miercurea trecută ca, în aproximativ douăsăptămâni, să modifice taxa de primă înmatriculare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO