Eveniment

Ministrul grec al turismului: In Romania vizitez doar Poiana Brasov pentru ca nu cunosc alt loc

22.10.2008, 18:40 48

Ari Spiliotopulu, ministrul dezvoltarii turismului din Grecia, principala destinatie de vacanta pentru romani, spune ca singurul loc care-i este cunoscut din Romania si pe care il viziteaza este Poiana Brasov, restul locatiilor fiindu-i nefamiliare din cauza slabei promovari a turismului romanesc peste granite.

"Mi-ar placea sa vin si sa vizitez si alte locuri din Romania, sa-mi petrec un weekend in Bucuresti, numai ca nu este cineva care sa vina si sa-mi ofere acest lucru. Pana acum am fost in Romania doar in Poiana Brasov pentru ca este singura regiune pe care o cunosc", a spus Spiliotopulu, la deschiderea biroului de promovare turistica a Greciei pe piata locala.
Anul acesta, numarul romanilor care-si vor petrece vacantele in Grecia va ajunge la circa 300.000 potrivit estimarilor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT), aceasta fiind principala destinatie pentru petrecerea concediilor. "In medie, un roman cheltuie intr-un sejur de 7 zile circa 1.200 de euro, dar cred ca in urmatorii doi ani aceasta medie va ajunge la circa 2.000 de euro. Cei mai mari cheltuitori sunt rusii, dar nici romanii nu sunt la limita inferioara, ci mai degraba la mijlocul clasamentului in ceea ce priveste cheltuielile pe sejur. Si in cazul romanilor, circa 40% au cheltuieli de peste 3.000 de euro", a mai spus Spiliotopulu.
Oficialul grec spune ca efectele crizei nu se fac resimtite pe piata locala, veniturile din turism crescand in primele opt luni ale anului cu 8,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Promovarea turismului, specializarea produsului si crearea de noi servicii, sunt strategiile care ne-au adus aceasta crestere in contextul in care majoritatea pietelor scad. Acum ne orientam pe promovarea in pietele din Europa de Est, Rusia, China, Africa de Sud si America de Sud in contextul in care pe pietele vest-europene cum ar fi Germania sau Anglia dar si in SUA se fac resimtite mai pronuntat efectele crizei. Aceasta este o strategie pe care am inceput s-o implementam din 2007 si vad acum ca este cea corecta", a mai spus oficialul grec. Circa 14 milioane de turisti straini viziteaza Grecia anual, incasarile din turism fiind la nivelul a 18,5% din PIB-ul tarii.
 
Vacanta de iarna, mai scumpa cu 10-20%
 
Romanii care vor cumpara pachete de vacanta pentru sarbatorile de iarna de la agentiile de turism, atat pentru destinatiile interne cat si pentru cele externe, vor scoate din buzunar cu pana la 20% mai mult fata de anul trecut, crestere explicata prin majorarea pretului la utilitati si la combustibil, potrivit lui Carmen Botez, secretarul general al ANAT. "Tarifele pentru sarbatorile de iarna de anul acesta, atat pentru destinatiile interne dar si pentru cele externe, au crescut cu 10-20% comparativ cu cele de anul trecut din cauza majorarii pretului la combustibil dar si la utilitati", a declarat Botez. Potrivit ANAT, circa 140.000 de romani vor alege destinatii locale anul acesta, in timp ce aproximativ 50.000 de romani vor alege destinatii externe. Ofertele pentru vacanta de iarna vor fi prezentate in cadrul Targului de Turism al Romaniei, care se va desfasura in perioada 23-26 octombrie la Romexpo, unde vor fi prezenti 250 de expozanti (agentii, touroperatori, hoteluri, pensiuni) din 19 tari. Mirabela Tiron

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO