Eveniment

Misterul scaderii veniturilor bugetarilor: Ministerul spune ca au gresit contabilii, sindicatele acuza primarile

17.02.2010, 23:05 28

O parte din bugetari au avut venituri mai mici in prima luna dinan, desi reprezentantii Ministerului Muncii au sustinut ca niciunbugetar nu va primi mai putini bani fata de luna decembrie2009.

In cadrul Primariei din Ploiesti, de exemplu, veniturileangajatilor pe ianuarie au fost mai mici, desi s-au calculatconform celor aferente lunii decembrie, fara sa se ia inconsiderare zilele de concediu fara plata acordate la finalulanului trecut. Reprezentantii primariei spun ca scadereaveniturilor angajatilor nu a fost cauzata de o eroare de calcul acontabililor din institutii, asa cum au sugerat ieri reprezentantiiMinisterului Muncii referindu-se la salariile diminuate din lunaianuarie ale unor bugetari.

"Salariile nu au scazut, dar au scazut veniturile, intrucat anulacesta nu mai avem dreptul sa negociem contractul colectiv de muncasi am pierdut sporurile negociate in anii trecuti: sporul pentruutilizarea calculatorului (15% din salariu) si sporul de relatii cupublicul (15%). Personal, am pierdut 1.000 de lei net din venit",sustine Corina Radu, director de resurse umane in cadrul Primarieidin Ploiesti, fara sa precizeze care este valoarea salariului mediudin primarie.

Cu toate acestea, reprezentantii Ministerului Muncii au anuntatrecent ca bugetarii isi vor pastra salariile si sporurile pe carele-au primit in luna decembrie, fara sa se ia in considerarescaderea aferenta zilelor de concediu fara plata luate in ultimaluna din an.

Exceptie fac insa unele sporuri care au fost acordate ilegalpana acum in administratia publica, cum ar fi sporul de zambet sausporul de tinuta, care vor disparea, au mai spus oficialii. Totusi,angajatii Primariei din Ploiesti nu au luat anul trecut sporuriconsiderate ilegale, iar sumele pierdute au fost negociate incontractul colectiv de munca. Cine sunt vinovatii?

"E vina primarilor si a presedintilor de consilii judetene carenu au vrut sa mai negocieze anul trecut un contract colectiv demunca, pentru ca absolut aceleasi venituri pe care le luaufunctionarii in decembrie trebuiau sa fie luate si in ianuarie2010", explica Valer Suciu, presedintele Federatiei Nationale aSindicatelor din Administratie (FNSA). El a mai precizat ca o partedin bugetari au pierdut si tichetele de masa sau tichetele cadou,beneficii care nu se vor mai acorda anul acesta.

Reprezentantii Ministerului Muncii nu au putut fi contactatipana la inchiderea editiei pentru explicatii cu privire la cazulangajatilor Primariei din Ploiesti.

Profesorii au pierdut salariile de merit, iar medicii nusunt platiti suplimentar

In ceea ce priveste salariatii din scolile de stat, o parte dinprofesori au pierdut in ianuarie un spor de 15%, corespunzatorsalariului de merit.

"Veniturile din ianuarie au fost in general aceleasi ca indecembrie, insa pentru o parte din profesori au fost mai mici,pentru ca nu se mai acorda anumite sporuri, cum ar fi salariul demerit", precizeaza Carmen Crudu, directorul Scolii Generale nr. 147din Bucuresti. Si medicii au avut de pierdut in ianuarie, pentru canu s-au mai platit orele suplimentare. Insa urmeaza si altediminuari in veniturile acestora: "In general, veniturile pentruianuarie nu au scazut. Ar fi totusi o mica scadere pentru o partedin medici, de 15% din salariu pentru orele suplimentare, iarincepand cu aprilie, cei care au luat pana acum salarii de merit nule vor mai primi", spune Florian Stroe, director financiar-contabilla Spitalul Clinic de Urgenta din Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO