Eveniment

Moody's: Amenintari in crestere din cauza deficitului extern

20.03.2007, 20:02 10

Romania si Bulgaria, alaturi de tarile baltice Letonia, Lituania si Estonia, formeaza in opinia agentiei americane de rating Moody's o grupa de tari cu vulnerabilitate in crestere fata de eventuale iesiri de capital si contractii economice, din cauza deficitelor externe de peste 10% din PIB.
Moody's nu crede ca se pune problema repetarii unei crize precum cea asiatica din 1997, insa caracterizeaza situatia actuala drept din ce in ce mai "inflamabila", mai ales ca autoritatile "au putine optiuni viabile pentru a aborda problemele cu care se confrunta".
"Comparatia cu Asia 1997 ignora faptul ca integrarea in UE sustine in mod real scenariul unei convergente reale a veniturilor si reduce considerabil riscul unei opriri bruste si prelungite a finantarii externe. Totusi, aceasta nu inseamna ca nu sunt probleme grave", se spune in analiza Moody's. Cele cinci tari ar risca mai ales dobandirea asa-numitului "sindrom portughez" - stagnare economica prelungita provocata de ajustarea lenta a bilanturilor grevate de prea multe credite ale sectorului privat.
"Cel mai probabil este scenariul unei stagnari economice prelungite. Exista insa si o varianta din ce in ce mai plauzibila a unui scenariu mult mai violent, in care dezechilibrele bilanturilor firmelor ar fi afectate de ajustari ale ratelor de dobanda si, in extremis, de ajustari de curs", apreciaza analistii. In acelasi timp, Moody's considera ca intrarea celor cinci tari in zona euro va elimina in cele din urma riscurile legate de balanta de plati, insa nu ar elimina necesitatea traversarii unui proces dureros de corectare a exceselor financiare.
"Probabil cel mai ingrjorator este ca dilemele de politica economica par a fi din ce in ce mai greu de abordat cu solutii, mai ales avand in vedere "capcana criteriilor pentru adoptarea euro' si impactul emigratiei, care, printre altele, alimenteaza presiunile inflationiste", se mai spune in analiza Moody's.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO