Eveniment

Motoarele industriei au încetinit în aprilie, indică Barometrul Industrial. Volatilitatea rămâne ridicată în industrie, cu creşteri şi descreşteri de la o lună la alta

Motoarele industriei au încetinit în aprilie, indică...

Autor: Iulian Anghel

24.05.2017, 00:07 570

„În aprilie, creşterea în in­dus­trie şi-a pierdut o bună parte din elenul puternic pe care l-a înregistrat în martie“, arată Baro­metrul Industrial rea­li­zat de IRSOP şi SNSPA.

Una dintre explicaţii ar fi că martie es­te o lună atipică, industria făcând un salt puternic (plus 10% martie la mar­tie), lucru ce a fost observat şi în martie 2016. „Majoritatea indicatorilor au căzut sen­sibil şi s-au apropiat de valorile medii din ultimele 30 de luni. Este destul de clar că luna martie a fost o lună foarte bună, dar ieşită din comun. Interesant este şi faptul că s-a repetat aproape matematic tiparul din martie - aprilie 2016, în sensul unei accelerări puternice în martie şi o pierdere a su­flu­lui în aprilie“, comentează sursa citată.

În aprilie volumul producţiei a scăzut la 57 de puncte, faţă de 64 de puncte în martie.

Barometrul Industrial este un son­daj lunar realizat în rândul mana­gerilor de companii industriale care sunt între­baţi dacă, în compania lor, producţia, comenzile, angajările, etc. au scăzut sau au crescut faţă de luna anterioară. Indicatorul sau „indexul de difu­ziu­ne“ folosit în analiza răspun­surilor pri­mite de la şefii companiilor re­pre­zintă jumătate din procentul celor care spun că situaţia în business este nes­chimbată, la care se adaugă cei care ra­portează o creştere. Dacă indexul este pes­te 50 de puncte, avem de-a face cu o expan­siune şi, dimpotrivă, cu o con­tracţie dacă indexul scade sub 50 de puncte. Comisia Naţională de Prognoză vede o creştere a industriei în acest an de 6%, iar pe această creştere ar urma să se bazeze şi evoluţia PIB-ului de plus 5,2%. Dar aceste date sunt considerate prea optimiste de o serie de economişti, având în vedere că prognoza CNP de plus 4% în industrie, în 2016, nu s-a adeverit, ea fiind de doar 1,8%. De altfel, managerii din companii – după cum artă datele Barometrului – nu văd evoluţii spectaculoase în principala ramură a economiei care realizează 23% din PIB şi duce în spate expor­turile, care au crescut şi ele puternic în prima parte a anului, cu un plus de 16% în martie. Cu toate acestea, deficitul co­mercial se adânceşte, ceea ce arată că in­dus­tria – care realizează majoritatea exporturilor - are o problemă, de vreme ce nu poate satisface cererea internă, de­ter­minând astfel majorarea im­porturilor (plus 15% în martie). Pro­ducţia industrială a crescut în martie faţă de martie 2016, cu 10,3%, iar faţă de februarie a făcut un salt de 15,3%.

Dar datele Barometrului anticipează o temperare a acestei creşteri, fapt ce urmează să fie confirmat de Statistică.

Potrivit Barometrului, volumul producţiei a scăzut de la 64 de puncte în martie, la 57 în aprilie, în vreme ce co­menzile noi au scăzut de la 63 de puncte în martie, la 56 de puncte în aprilie.

Comenzile neexecutate se află la sub 50 de puncte (contracţie) - 44 de puncte în aprilie, faţă de 51 de puncte în martie.

„Scăderea se accentuează pe măsura reducerii comenzilor şi semna­lează apariţia excesului de capacitate productivă“, explică sursa citată.

În schimb, numărul de angajaţi a crescut, ca şi investiţiile, iar cheltuielile de producţie au scăzut.

„Cheltuielile de producţie au scăzut au scăzut de la 71 în martie la 65 în aprilie. Presupunem însă că schimbarea se datorează în primul rând reducerii activităţii şi, poate, scăderii costurilor cu energia, în comparaţie cu lunile de iarnă“, spun autorii Barometrului.

Barometrul Industrial este un sondaj realizat pe un eşantion de 300 de companii industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO