Eveniment

Mucibabici, Deloitte: Trebuie limitat creditul în valută

George Mucibabici, preşedintele Deloitte România: Sunt multe companii care au intrat pe pierdere anul trecut, ceea ce are implicaţii serioase inclusiv la nivelul sectorului bancar

George Mucibabici, preşedintele Deloitte România: Sunt multe companii care au intrat pe pierdere anul trecut, ceea ce are implicaţii serioase inclusiv la nivelul sectorului bancar

16.06.2010, 23:44 22

Pentru că piaţa interbancară este insuficient dezvoltată şiriscurile valutare sunt transferate de cele mai multe ori cătreclienţi, companii sau persoane fizice, este nevoie de o limitare acreditării în valută, crede George Mucibabici, preşedinteleDeloitte România.

"Ar fi necesară o limitare a creditului în valută pentru că ceamai mare parte a riscului valutar este transferată de bănci cătreclienţi, având în vedere că nu avem o piaţă interbancară suficientde mare. În final, aceste riscuri se întorc tot la bănci prinprovizioane pentru creditele neperformante şi scădereaprofitabilităţii", a spus Mucibabici.

Un studiu realizat de Deloitte România la care au participat 150de directori generali ai unor companii din top 500 firme dinRomânia indică faptul că majoritatea companiilor sunt îngrijoratede evoluţia cursului pentru că sunt foarte expuse la risculvalutar. Cu toate acestea peste 50% dintre firmele chestionate nuapelează la instrumente de protecţie (hedging) deoarece costurilesunt prea mari.

"Peste jumătate din companii spun că nu folosesc niciuninstrument de hedging, în timp ce 21% recurg la hedging natural(denominarea datoriilor şi pasivelor în aceeaşi valută - n. red.).Perioada de recuperare a creanţelor a crescut însă şi hedgingulnatural nu mai este chiar atât de eficient în prezent", comenteazăAndrei Burz-Pînzaru, partener în cadrul departamentuluiTax&Legal al Deloitte România. El spune că multe firme şi-auredus drastic investiţiile şi au apelat tot mai puţin la creditebancare în ultimul an deoarece condiţiile de finanţare s-auînăsprit. Mai mult de jumătate din companiile participante lastudiu au precizat că nu intenţionează să apeleze la credite niciîn perioada imediat următoare.

Renunţarea la planurile de investiţii vine în contextul în care58% din firmele care au participat la studiul Deloitte spun căvânzările le-au scăzut anul trecut, în timp ce doar 21% auconsemnat o creştere a afacerilor în 2009. Scăderea cifrei deafaceri s-a situat în cazul celor mai multe companii între 10% şi30% faţă de anul anterior.

Jumătate din companii spun că şi profitul s-a redus anul trecut,20% dintre acestea indicând o scădere cu mai mult de 50% aprofitului brut. "În zona aceasta sunt multe companii care auintrat pe pierdere anul trecut, ceea ce are implicaţii serioaseinclusiv la nivelul sectorului bancar", a comentat Mucibabici.

Executivii chestionaţi de Deloitte spun că principalul factor derisc pentru creşterea afacerilor pe care le conduc este recesiuneaglobală prelungită şi aşteaptă acum mai mult sprijin din parteastatului. O treime din companii au precizat că principalulcatalizator care să contribuie la relansarea economiei trebuie săfie reprezentat de măsurile guvernamentale, în timp ce 18% dinrespondenţi îşi pun speranţele în investiţiile străine.

În ultimul an, companiile au devenit mai pesimiste în privinţaieşirii din recesiune, peste 50% din directorii generaliintervievaţi considerând că declinul economiei se va încheia în2011 sau chiar mai târziu. În studiul Deloitte de anul trecut, 40%din respondenţi se aşteptau la încheierea recesiunii în primajumătate a lui 2010 şi 34% în a doua jumătate a anului sau maitârziu. Anul trecut, la studiul realizat de Deloitte au participat300 de companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO