Eveniment

Negritoiu, ING: Aveti rabdare pana sa ajungeti manageri

Negritoiu, ING: Aveti rabdare pana sa ajungeti manageri
14.04.2010, 23:08 27

Varsta nu este o bariera pentru ascensiunea pe pozitii demanagement, spune Misu Negritoiu, 59 de ani, CEO al ING, care aintrat in banca la 47 de ani, dupa ce fusese ministru si consilierprezidential, devenind presedintele bancii la 55 de ani.

"Pana la 35 de ani nu am avut nicio pozitie de management. La 39de ani am prins Revolutia si practic m-am reinventat. Cine nu aprins o pozitie de management pana la 40 de ani sa nu intre inpanica", a spus ieri Negritoiu, invitatul intalnirii lunare "Meetthe CEO" organizata de BUSINESS Magazin. Pe de alta parte, eladmite ca, in prezent, toti membrii echipei sale de conducere aupana in 40 de ani. Misu Negritoiu da aceste sfaturi de la nivelulunui manager care a avut pozitii de CEO sub trei regimuri: "Am fostCEO si in comunism, si in perioada de tranzitie, si in economia depiata. Am 25 de ani de experienta manageriala, in pozitii deconducere, in care am avut de la doi pana la o mie de subalterni".

Vorbind despre experienta de conducere, Negritoiu spune catransparenta si comunicarea sunt cele mai importante, pentru ca unexecutiv nu poate lua decizii la nivel individual, ci doar incolaborare cu echipa sa. "Deciziile se iau institutional, nu credin managementul spontan." In acest sens, Negritoiu admite ca acumING foloseste din ce in ce mai multe servicii profesionale,specializate, de la management la PR, "deoarece munca de CEO estetot mai institutionalizata". Misu Negritoiu admite ca experientadin sectorul de stat l-a ajutat foarte mult in acest sens: "Faptulca am lucrat in institutii publice m-a ajutat sa institutionalizez.CEO-ul alege de cele mai multe ori dintre mai multe variante, nu iao decizie singur".

Chiar si acum, Negritoiu inca se considera apropiat de sferapublica, mai ales ca formare profesionala: "Profilul meu de CEOeste mai apropiat de un functionar public, dar un functionar publiceficient, decat de unul de antreprenor sau investitor".

In 2006, olandezii de la ING i-au incredintat lui Negritoiuconducerea operatiunilor locale, dupa ce timp de mai multi anicoordonase divizia de wholesale (operatiunile cu marilecompanii).

"Trebuie sa ai propria viziune ca CEO, asa cum ai propriilevisuri. Cei care ajung intr-o pozitie de management, dar nu au oviziune probabil esueaza." CEO-ul ING este de acord ca aceastaviziune trebuie corectata printr-un exercitiu de consultari inechipa si ca trebuie concordata cu obiectivele institutiei conduse:"Trebuie insa ca un manager sa fie vertical, transparent siconsecvent, deoarece un CEO nu se poate plia cum bate vantul".

Mandatul sau a fost sa transforme ING dintr-o banca de nisa,dedicata aproape exclusiv marilor corporatii si clientilor bogati,intr-o banca universala. La finalul unui plan de patru ani, ING sepregateste sa atinga anul acesta pragul de un milion de clienti deretail.

"Jobul a fost o prioritate absoluta. Pozitia de CEO a fost, dinpacate, chiar mai important decat familia. In ING am descoperitinsa ca sunt la fel de importante."

Negritoiu, care este si profesor universitar, spune ca "nu estescolit in strainatate", dar ca a fost mereu un autodidact. "Amcarat carti de finante si management cu geamantanul prinstrainatate pentru studentii mei si am invatat odata cu ei. A fostsi o reeducare." Totusi, el considera ca investitia in educatieeste cea mai importanta si nu ar trebui ocolite scolile cu otraditie puternica din afara.

Cititi mai multe despre intalnirea cu Misu Negritoiu inrevista BUSINESS Magazin de saptamana viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO