Eveniment

Noua metoda de cost-cutting: Firmele trimit angajatii in somaj sau in somaj tehnic "de forma", dar continua sa ii cheme la lucru. Cum comentati?

02.03.2010, 00:00 596

Somajul clasic si somajul tehnic, doua masuri menite sa-iprotejeze pe angajati de disponibilizarile operate de companii, audevenit subterfugii prin care angajatorii reduc costurile sitotodata folosesc forta de munca mult mai ieftina pentrucontinuarea activitatii.

"Sunt in somaj tehnic de o luna, timp in care am mers laserviciu, dar am stat cu usa incuiata, ca sa nu ne gaseasca(Inspectia Muncii - n.r.) acolo in cazul unui control", spune AdelaC., 27 de ani, angajata la o firma de constructii.

Angajatorii au putut sa beneficieze de somaj tehnic incepand cuprima zi a lunii februarie, cand Guvernul a decis ca firmele sa fiescutite de plata CAS pentru o perioada de trei luni daca isi trimitangajatii in somaj tehnic si daca le platesc 75% din salariu.

Firmele reduc de doua ori costurile in acest fel. Pe de o parte,platesc doar 75% din salariul angajatilor, fiind scutiti si deplata CAS. Spre exemplu, in cazul unui salariu brut de 1.000 delei, angajatul primeste in mod normal un salariu net de 740 de lei,iar in cazul in care va fi trimis in somaj tehnic, va incasa oindemnizatie reprezentand 75% din salariul brut. Compania nu va maiachita contributiile la asigurari sociale, economisind aproximativ1.500 lei.

"Compania pentru care lucrez a trimis aproape toti angajatii insomaj de mai bine de doua luni. Cei care conduc departamente simare parte din personalul TESA (personal administrativ - n.r.)continua sa vina la munca, desi nu suntem platiti. Oamenii spera cain acest fel vor fi reangajati in momentul in care firma va aveadin nou comenzi", spune seful departamentului de resurse umane alunei firme de constructii din Piatra-Neamt.

Inspectia Muncii nu poate face nimic

La Inspectia Muncii nu s-au sesizat cazuri in care angajatiiaflati in somaj tehnic sa lucreze in continuare, fara formelegale.

"Angajatii nemultumiti au posibilitatea sa se adresezeinspectorilor de munca, mai ales ca acestia au obligatia de apastra confidentialitatea surselor", spune Eugen Tifin, purtator decuvant in cadrul Inspectiei Muncii. Cu toate acestea, angajatii nuapeleaza la inspectoratele teritoriale de munca.

"Angajatii nu vor merge niciodata la inspectorii de munca,pentru ca, daca fac reclamatie, e posibil sa isi piarda locul demunca. Daca ai 10 angajati trimisi in somaj tehnic, e foarte usorca angajatorul sa isi dai seama cine a facut o sesizare. De regula,ei sunt multumiti ca nu li s-a desfacut contractul de munca", spuneValentina Sgarbura, managing partner la firma Advise-expertaccounting.

Teoretic, daca sunt in somaj tehnic, angajatii nu ar trebui salucreze, pentru ca ar presta activitate fara forme legale."Initial, era vorba ca muncim in perioada aceasta ca sa luamsalarii normale, insa si pentru luna ianuarie, cand nu eram inca insomaj tehnic, am luat 75% din salariu. Nu stiu ce va fi, pentru cane tot santajeaza ca, in cazul in care nu predam proiectele, nu maiprimim banii", mai spune Adela. Cei aflati in somaj tehnic trebuietotusi sa ramana "la dispozitia angajatorului", in sensul ca, dacafirma primeste comenzi noi, de exemplu, si are nevoie de forta demunca pentru a-si relua activitatea, perioada de somaj tehnic sepoate incheia si angajatii se intorc la serviciu.

Nu exista sanctiuni pe care inspectorii de munca sa le poateaplica in cazul in care o firma care a apelat la somaj tehnic isicheama angajatii la serviciu, pentru ca sanctiunile intra in ariade expertiza a Garzii Financiare.

Una din cinci firme foloseste somajultehnic

La finele lunii ianuarie erau peste 740.000 de someriinregistrati in evidentele Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca(ANOFM), cu 300.000 mai multi decat in perioada similara a anuluitrecut.

Ordonanta guvernamentala prin care angajatorii nu platesccontributii sociale pentru angajatii trimisi in somaj tehnic,aplicata si anul trecut, a fost adoptata dupa o perioada in caresindicatele au facut presiuni puternice si au amenintat cuproteste. De altfel, sindicalistii au spus ca 200.000 de angajatiriscau sa fie disponibilizati in martie in lipsa unei astfel demasuri.

Aproape 80% din companiile private nu au folosit anul trecutsomajul tehnic, insa numarul celor care ar putea sa beneficieze deaceasta masura ar putea creste anul acesta, arata o cercetarerecenta a companiei de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers(PwC). Studiul HR Barometer a fost realizat in luna decembrie aanului trecut pe un esantion de 98 de companii locale.

Somajul tehnic a fost o masura folosita mai ales in randulcompaniilor din industrie, intrucat 55% din firmele din acestsector participante la studiu si-au intrerupt activitatea pentru oluna (20%), pentru doua luni (20%) sau chiar trei luni (15%).Firmele din IT, servicii financiare sau FMGC aproape ca nu aufolosit deloc aceasta masura, mai arata studiul PwC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO