Eveniment

Noul program anticriza dezvaluit cu incetinitorul: Facilitati la achitarea restantelor si un nou mecanism de compensare a TVA

Noul program anticriza dezvaluit cu incetinitorul: Facilitati la achitarea restantelor si un nou mecanism de compensare a TVA
11.03.2010, 23:10 54

Noul program anticriza este dezvaluit de Guvern. Este incontinuare o "ciorna", cel putin asa reiese din declaratiileoficiale, dar cateva linii principale se desprind: fondul deinvestitii pentru relansare va fi unul in afara bugetului;companiile vor achita cu prioritate principalul unei restante labuget, va fi redus numarul declaratiilor fiscale si va fi introdusun nou mecanism de compensare a TVA datorata statului.

Premierul Emil Boc a sustinut ieri ca Guvernul va permitecompaniilor sa achite cu prioritate principalul unei restante labugetul de stat si nu penalitatile aferente datoriei. De asemenea,sustine seful Guvernului, va fi redus numarul declaratiilor fiscalecare trebuie completate lunar de firme pentru plata diverselorcontributii. Guvernul isi propusese marti sa vina in CameraDeputatilor si sa anunte un nou plan de relansare economica, insaacest lucru nu s-a intamplat. Si tot de atunci sunt putine date inafara declaratiilor oficiale despre ce ar urma sa cuprinda noulplan anticriza.

Premierul a sustinut ieri: "Vom permite plata principalului, nua accesorului atunci cand achitati o datorie la fisc. Practicaactuala este ca ai o datorie si prima data platesti din penalitati,iar principalul datoriei merge in continuare si produce penalitati,ajungandu-se la insolventa. Dam acum posibilitatea ca, atunci candmergi sa platesti o datorie, sa nu existe obligatia de a taia doardatoria din penalitati, ci din datoria principala, pentru ca aceeaeste producatoare in continuare de penalitati". Potrivit lui EmilBoc, Executivul analizeaza si posibilitatea introducerii unuimecanism de compensare a TVA-ului care trebuie achitat de catre ofirma cu restantele pe care aceasta le are de incasat de la statdin rambursarea TVA. Noutatea majora a acestui plan de relansare arfi realizarea unui fond de investitii national care va includeparticipatii minoritare ale statului la diverse companii.

Potrivit ministrului economiei, Adriean Videanu, acest fond vafi in "afara bugetului" si ar putea fi functional in catevasaptamani: "Ne gandim sa alimentam acest fond cu participatiiminoritare detinute de Ministerul Economiei si AVAS. Nu vom iesi sa vindem participatiile". Or, dacanu sunt vandute active, altervativa este ca acest fond ca intre pebursa sau sa faca o oferta publica, iar banii obtinuti sa fiefolositi pentru investitii.

Videanu: BERD nu cunoaste realitatea

Pe de alta parte, ministrul economiei, Adriean Videanu, asustinut ieri ca "cel de la BERD nu cunoaste realitatea dinRomania", raspunzand la o intrebare privind afirmatiile unuioficial al Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare, potrivitcaruia "stimulii" anuntati de Guvern anul trecut au fost "mai multimaginari decat reali".

Potrivit unui document al BERD, publicat la finele saptamaniitrecute, "stimulii" inclusi in programul cu fonduri de 13 miliardede euro anuntat de guvernul Romaniei in februarie 2009 pentrusprijinirea economiei au fost pana in prezent "mai mult imaginaridecat reali", intrucat au fost lansate putine proiecte.

Efectul programului asupra cresterii economice a tarii a fostneglijabil, noteaza, in document, economistul-sef al BERD pentruEuropa de Sud-Est, Peter Sanfey.

Noul program anticriza va contine si o sectiune care vademonstra rezultatele masurilor luate pana acum pentru combaterearecesiunii, a promis consilierul economic al premierului, AndreeaPaul-Vass.

N-avem nevoie de o revenire spectaculoasa

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus pentru cotidianulFinancial Times ca Romania nu are nevoie de o revenirespectaculoasa, referindu-se la prognoza de crestere economica de1,3% luata in calcul de autoritati si FMI pentru acest an. "Nu avemnevoie de o revenire spectaculoasa", a afirmat Isarescu pentrucotidianul britanic. Seful bancii centrale a reiterat ca va cautasa nu permita o apreciere prea puternica a leului, care ardescuraja o revenire economica bazata pe export. Guvernul ia incalcul, intr-un scenariu de risc prezentat in programul deconvergenta al Romaniei pentru perioada 2009-2012, o crestere dedoar 0,3% pentru acest an.

Reteta FMI este lege pentru noi

Premierul Emil Boc sustine, intr-un interviu acordatcotidianului britanic Financial Times ca, daca Romania ar oprireformele convenite in acordul cu FMI, "ar avea loc un dezastru"."Respectarea acordului cu FMI (...) este una dintre principaleleprioritati ale Romaniei. Daca Romania ar opri aceste reforme, aravea loc un dezastru (...) Avem nevoie de un stat normal, cucheltuieli normale si vom face reduceri acolo unde este necesar",potrivit lui Emil Boc. Premierul roman sustine ca Guvernul nudoreste sa majoreze taxele percepute mediului de afaceri pentrua-si respecta obligatiile asumate in fata creditorilorinternationali. Totodata, Boc a calificat reducerea personaluluibugetar, "restrangerea" cheltuielilor salariale si reformele dinsistemul pensiilor drept factori esentiali pentru scadereadeficitului bugetar si modernizarea statului, odata cu eforturilede relansare a cresterii economice. Premierul admite in interviulcitat ca sustinerea parlamentara de care se bucura guvernul estefragila: "Nu avem in prezent o majoritate puternica (...), dar avemo majoritate. Ce ni s-ar putea intampla mai rau decat in 2009?".Premierul se declara impotriva majorarii taxelor pentru crestereaveniturilor bugetare si descrie taxa unica de 16% drept un stimulpentru investitiile straine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO