Eveniment

Noul program de guvernare al lui Emil Boc nu-si asuma ultimul an cand puterea a fost detinuta de PD-L si PSD. Cum comentati?

Noul program de guvernare al lui Emil Boc nu-si asuma ultimul an cand puterea a fost detinuta de PD-L si PSD
21.12.2009, 23:50 37

Ziarul Financiar a comparat ceea ce isi asuma acum PD-L prinprogramul de guvernare transmis Parlamentului cu ceea ce avea inprogramul de guvernare din 2008. Multe dintre promisiunile dinactualul document sunt cam aceleasi de anul trecut. Comparand celedoua documente, se observa ca putine din promisiunile de acum un anau fost finalizate. De obicei, fiecare guvern vine cu un nou sir depromisiuni si putini se mai uita la ceea ce s-a promis anterior.Fata de alte situatii, acest guvern nu poate invoca "greauamostenire". Guvernul Boc III ar fi trebuit sa dea socoteala inactualul proiect de guvernare si de ceea ce a facut in ultimul an,dar nu o face de fapt. Documentul face, in schimb, trimitere laanul 2008 cand la guvernare era PNL, guvernare pe care preambululprogramului transmis duminica seara Parlamentului o acuza de lipsade viziune si de responsabilitate "in plina perioada de crestere"economica.

Fiscalitate

Ce propune actualul program deguvernare

  • Deficitul bugetar: atingerea tintei de deficit de 5,9% din PIBin 2010 si 3% din PIB in 2012, una dintre conditiile esentialepentru adoptarea monedei unice europene.
  • Descentralizare: cresterea puterii si responsabilitatiiautoritatilor locale, a institutiilor autofinantate si acompaniilor de stat pentru reducerea arieratelor statului.
  • Pensii: largirea bazei de contributie la sistemul de pensii sirecalcularea pensiilor speciale suportate din bugetul de stat.
  • Impozite: infiintarea "Ghiseului unic", largirea bazei deimpozitare si un control mai strict asupra contribuabililor incazul carora exista un potential de colectare ridicat.
  • Cheltuieli: stabilirea unui plan multianual de investitii sireorientarea cheltuielilor publice prin stabilirea unor sectoareeconomice prioritare. Reducerea cheltuielilor cu salariilebugetarilor.

Ce propunea programul de guvernare in2008

  • Reducerea cheltuielilor curente si orientarea banilor catreinvestitii si protectie sociala. Promovarea parteneriatelorpublic-private pentru realizarea proiectelor de investitii publice.Obiectiv nerealizat.
  • Mentinerea cotei unice de impozitare la 16% si simplificareasistemului de impozitare, inclusiv prin diminuarea taxei pevaloarea adaugata in cazul anumitor produse. Partial realizat.

Piata muncii

Ce propune actualul program deguvernare

  • Salarizarea bugetarilor: introducerea sistemului unitar desalarizare a functionarilor publici tinand cont de domeniul deactivitate al fiecarui angajat.
  • Ocuparea fortei de munca: cresterea gradului de ocupare afortei de munca la 65% pana in 2013 si simplificarea procesului deangajare si concediere.
  • Formare profesionala: cresterea participarii la programele deformare profesionala prin atragerea de fonduri europene pentrudezvoltarea resurselor umane si prin masuri de stimularefiscala.
  • Legislatie: reformarea legilor privind sindicatele,patronatele, negocierile colective si conflictele de munca. Masuride combatere a muncii la negru.
  • Infiintarea de comitete sectoriale pentru formare profesionalasi restructurarea centrelor de formare profesionala.

Ce propunea programul de guvernare in2008

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO