Eveniment

Nu e obligatoriu sa luam toti banii de la FMI

Nu e obligatoriu sa luam toti banii de la FMI
01.02.2010, 23:20 100

Romania ar putea sa nu acceseze toti banii de care beneficiazain urma acordului de imprumut extern, fiind posibil ca urmatoareletranse de la finantatorii internationali, de circa 3,3 mld. euro,sa fie ultimele pe care Romania le va atrage, considera StefanNanu, reprezentantul Romaniei la Banca Mondiala.

"Urmatoarele transe ar putea fi ultimele atrase de la FMI,Comisia Europeana (...). Romania poate sa atraga de pe piete«linistit» sumele pe care le primeste de la FMI si CE, dar la altecosturi. Poate sa se finanteze si acum de pe pieteleinternationale. Insa trebuie analizate si costurile", a spus Nanuintr-un interviu acordat ZF.

El a explicat ca fezabil este un mix de finantare echilibrat, depe piata interna si externa, obiectivul principal fiind diminuareacosturilor.

Practic Romania poate intrerupe tragerile de bani din imprumutulde la FMI prin conversia actualului acord stand-by intr-unul de tip"preventiv", urmand exemplul Ungariei care a preferat sa imprumutebani de pe piata internationala de capital pentru a-si imbunatati"imaginea", aratand ca nu depinde de finantarea de la Fond.

Romania asteapta pana la sfarsitul lunii februarie doua transede la FMI, de 2,3 mld. euro, in martie urmand sa fie virata si sumade 1 mld. de euro de la Comisia Europeana. Dobanda aferentaimprumutului de la CE este de circa 3% pe an, in timp ce de la FMIsumele sunt accesate la aproximativ 3,5% pe an. Banii de la Fond,CE si institutiile financiare internationale sunt ieftini, insaexista o serie de constrangeri, de conditionalitati. Iar lansareaeurobondurilor este o alternativa, avand in vedere imbunatatireaconditiilor de imprumut pe pietele internationale.

Dobanda la care s-ar putea imprumuta Romania daca ar iesi acumpe pietele externe ar fi de circa 5,5%, in conditiile in care ratade referinta (mid swap rate) pe cinci ani este de 2,6%, iarcotatiile CDS - costul asigurarii impotriva riscului de default -275 de puncte. Si costul atragerii resurselor de pe piata internas-a diminuat, randamentele coborand la 7-8%.

Nanu a precizat ca exista beneficii pentru o tara care emiteeurobonduri, diminuandu-se prima de lichiditate, in timp ce absentade pe piata externa de capital afecteaza nefavorabil conditiile deimprumut.

"Serviciul datoriei trebuie sa fie cat mai uniform distribuit.Este nevoie de o balansare a maturitatilor. In ultimii ani s-amajorat datoria pe termen scurt si mediu. Trebuie extinsematuritatile. Pe piata interna este greu in conditiile in carebancile cer preponderent titluri pe termen mediu. Este clar caRomania va avea conditii mai bune de finantare."

In 2010 deficitul bugetar, estimat la 5,9% din PIB, va fifinantat in proportie majoritara din emisiuni de euroobligatiuni sialte surse externe, dupa ce in 2009 piata interna a asigurataproape doua treimi din necesarul de finantare.

Nanu considera ca Romania sta "confortabil" din punctul devedere al datoriei publice, desi ritmul de crestere s-a accentuat,dublandu-se in doi ani ca pondere in PIB.

Statul s-a imprumutat masiv in 2009 atat la bancile locale, catsi la institutiile financiare internationale pentru a compensascaderea veniturilor la buget. In acest an, Finantele estimeaza cadatoria publica guvernamentala va urca la 30,6%, comparativ cu27,7% din PIB in 2009. Valoarea titlurilor de stat in lei vandutein 2009 se ridica la circa 65 mld lei, in timp ce imprumuturile invaluta au totalizat 2,26 mld. euro.

Potrivit lui Nanu, exista sanse pentru cresterea ratingurilorRomaniei, precum si premise pentru imbunatatirea capacitatii derefinantare a datoriei.

Stefan Nanu

  • 35 de ani
  • iulie 2009 - prezent: reprezentantul Romaniei la BancaMondiala
  • aprilie 2007 - iulie 2009: directorul general al Trezorerieistatului
  • iunie 2005 - aprilie 2007: consilier personal al secretaruluide stat responsabil de Trezorerie
  • decembrie 2004 - iunie 2005: expert piete de capital, sectorfinanciar nebancar si privatizari bancare in Cancelariaprimului-ministru
  • aprilie 2003 - decembrie 2004: directorul directiei pietefinanciare, Unitatea de Management a Trezoreriei statului
  • octombrie 1998 - martie 2003: expert in MinisterulFinantelor
  • absolvent al Facultatii de Cibernetica - ASE; CFA (primulnivel)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO