Eveniment

Oamenii de afaceri aşteaptă vânzarea activelor cu probleme

04.07.2010, 23:29 22

Oamenii de afaceri care dispun de lichidităţi şi fondurile deinvestiţii sunt interesaţi de achiziţia activelor cu probleme alefirmelor (distressed assets), însă sunt puţine oportunităţi înpiaţă, întrucât băncile, care au controlul unor astfel de active,nu au început încă se le scoată la vânzare.

"Fenomenul distressed nu s-a consumat în mare măsură. Băncile nuau apăsat pe butonul de declanşare a procesului, deşi au înportofoliu credite neperformante, chiar dacă pe unele lerestructurează pentru a oferi termeni mai flexibili. Băncile nu auvrut să pună pe piaţă active la preţuri mici care ar fi declanşat oavalanşă de reduceri de preţuri", a declarat Alexandru Reff,partener la Reff&Asociaţii, afiliată Deloitte România, citat deMediafax.

În ultima perioadă mai mulţi oameni de afaceri au adus îndiscuţie activele cu probleme ale firmelor şi faptul că băncilesunt extrem de reticente în a le scoate la vânzare.

"Băncile nu vor face lucrul acesta (forţarea vânzării activelor- n.red.) decât dacă nu au încotro. Noi nu suntem o culturăanglo-saxonă unde se taie, se curăţă repede", spunea recent şi DoruLionăchescu, partener principal al casei de investiţii CapitalPartners (vezi şi pagina 12).

O poziţie critică a avut-o şi Ion Sturza, fostul directorulgeneral adjunct al Rompetrol, care acum se implică într-un fond deinvestiţii concentrat numai pe piaţa locală numit GreenlightInvest. El spunea că "portofoliul de credite compromise (albăncilor - n.red.) este mult mai extins decât ceea ce lasă să sevadă" şi că acestea "nu sunt un partener pentru fondurile deinvestiţii, pentru că nu vor să deschidă cutia Pandorei cu creditecompromise".

Piaţa locală de fuziuni şi achiziţii s-a ridicat la 211 mil.euro în primele cinci luni ale acestui an, în creştere cu 67%comparativ cu intervalul similar din 2009, potrivit datelor CapitalPartners, însă au existat extrem de puţine tranzacţii cu active îndificultate. Puţinii investitori interesaţi de tranzacţii sunt maidegrabă cei care cumpără proprietăţi pentru a le exploata, cum suntlanţurile de retail.

Potrivit lui Reff, unul dintre potenţialii investitori de pepiaţă ar putea fi fondul New Europe Property Investments (NEPI),care a cumpărat anul trecut de la firma Belrom Real Estate parculcomercial European Retail Park Brăila, pentru 63 de milioane deeuro, iar în acest an o parte din parcul Iris din Piteşti de laAvrig 35. În ambele tranzacţii NEPI a fost asistat deReff&Asociaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO