Eveniment

Oamenii de afaceri: impozitul pe imobilizari corporale este o masura antieconomica

03.10.2005, 19:29 34

Intentia Ministerului Finantelor de a introduce un nou tip de impozit, reprezentand 0,5% din valoarea imobilizarilor corporale - cum ar fi terenurile si constructiile - i-a nemultumit pe oamenii de afaceri in opinia carora noua obligatie fiscala nu va avea nici un efect pozitiv, ci, din contra, va determina o crestere a costurilor cu efecte inflationiste substantiale.

"O astfel de masura, venita peste noapte, nu este menita sa accelereze folosirea intensa a capitalului, ci este o sursa de inflatie pentru ca va determina cresterea costurilor la energie, in transporturi, in constructii sau in industria hoteliera. Desi aparent acest impozit este mic, in termeni reali sumele pot fi foarte mari, iar aceste sume uriase vor fi recuperate de companii pe spinarea consumatorului", a declarat pentru Ziarul Financiar Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). El a criticat inconsecventa ministrului de finante Sebastian Vladescu, care, poritvit lui Pogonaru, a garantat ca "2006 va fi anul stabilitatii, singura schimbare urmand sa se produca la nivelul Codului de procedura fiscala prin introducerea unor masuri menite sa stopeze evaziunea fiscala".

"Nu poti sa spui ca ai redus impozitul pe profit dupa care sa pui acest impozit de 0,5% pe capital si sa largesti si perioada de amortizare. Este o masura antieconomica si vom lucra impotriva introducerii acesteia pe toate caile", a spus Pogonaru. El a adaugat ca propunerea de introducere a noii obligatii fiscale este "o chestiune original romaneasca, nemaiintalnita in alte tari". Aceeasi pozitie a avut ieri si fostul ministru de finante Mihai Tanasescu, in opinia caruia noua propunere de modificare a Codului fiscal este una orientata impotriva investitorilor si a mediului de afaceri.

"Introducerea impozitului pe imobilizari corporale, care se va aplica la orice mijloc fix - fie ca este teren, calculator sau cladire, va conduce la o crestere a costurilor, determinand o reducere a competitivitatii si o crestere a inflatiei. In nici un stat european nu exista un asemenea impozit, guvernul reusind astfel o noua premiera. Daca va fi introdus totusi in Romania, ar reprezenta o premiera negativa, ceea ce ar distorsiona mediul de afaceri", sustine Tanasescu.

La randul sau, Gabriel Sincu, Senior Tax Manager in cadrul Haarmann Hemmelrath & Partner Management Consulting, spune ca guvernantii nu se gandesc la efectul pe care aceasta taxa il va avea asupra mediului de afaceri din Romania. "Vor pierde agentii economici care fac afaceri curate: ei vor suporta o noua povara numai pentru ''vina'' de a fi investit in masini, utilaje, instalatii, cladiri sau alte mijloace fixe. Nu vor pierde insa speculatorii sau alte categorii care fac afaceri printr-un simplu telefon. E greu de crezut ca ar fi putut fi gasita o masura mai anti-economica", spune Sincu.

Sebastian Vladescu, ministrul finantelor, spune ca a optat pentru o astfel de masura pentru ca a constatat existenta unui numar de societati comerciale care fuctioneaza de-a lungul unei bune perioade de timp fara a obtine profit, iar mediul de afaceri a solicitat gasirea unei solutii care fie sa determine trecerea acestor societati intr-o stare de normalitate - sa produca profit - fie eliminarea lor.

"Aceasta masura a impozitarii imobilizarilor corporale pentru societati care o perioada de timp - de exemplu 3 ani - nu obtin profit e una dintre caile posibile, dar, in mod clar, este una perfectibila", a spus Vladescu.

Proiectul de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Finantelor pentru modificarea Codului fiscal prevede ca noul impozit se va determina prin aplicarea cotei de impozit asupra valorii ramase a imobilizarilor corporale, existente la data de 31 decembrie a anului precedent. Valoarea ramasa este valoarea de intrare diminuata cu amortizarea, pentru imobilizarile corporale amortizabile, respectiv valoarea de intrare in patrimoniu, pentru cele neamortizabile. La stabilirea valorii ramase se iau in considerare si reevaluarile contabile efectuate.

Potrivit proiectului de act normativ, in categoria imobilizarilor corporale sunt incluse terenuri si amenajari de terenuri, constructii, instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii, mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO