Eveniment

Orban: In 10 ani avem problemele Italiei cu strainii

07.01.2008, 18:32 23

Comisarul european pentru Multiligvism, Leonard Orban, considera ca, in mai putin de zece ani, Romania va avea probleme similare celor pe care in prezent le au tari din Uniunea Europeana, precum Italia, cu cetateni care vin sa munceasca din alte state UE sau din state terte.
Orban a declarat ca o prioritate a UE in anul 2008 este legata de "abordarea integrata a politicilor de migratie"."Comisia doreste sa ajungem la o politica comuna pe tema migratiei", a spus Orban, care a mentionat ca unele tari din UE nu doresc o astfel de politica comuna a Uniunii.
El a mai spus ca este posibil ca cetateni din Romania sa continue sa plece la munca in diferite state UE.
"Problema foarte interesanta, si cred ca merita o discutie foarte aprofundata, este ce se va intampla, cum acest deficit de forta de munca va fi completat sau alimentat in Romania. Eu cred ca probleme pe care de exemplu Italia le are in momentul de fata cu cetateni din alte state membre sau cetateni din state terte, dar nu numai Italia, multe alte state, vor fi probleme pe care le va avea Romania intr-o perioada de maximum 10 ani, dar eu cred ca mult mai devreme", a spus Orban.
El a subliniat ca aceste probleme, pe care toate statele membre vechi le au cu "gestionarea diversitatii" si a "imigratiei din ce in ce mai mari" le va avea Romania "in foarte scurt timp".
Orban a mai spus ca Romania va trebui sa faca progrese in domeniul Justitiei, astfel incat evaluarile din 2008 sa fie pozitive, si s-a declarat increzator ca se va reusi evitarea clauzei de salvgardare.
In acelasi timp, comisarul european sustine ca situatii precum cea legata de privatizarea Atomobile Craiova, unde exista riscul ca investitorul sa se retraga daca procedura Uniunii Europene impotriva Romaniei nu va fi incheiata repede si pozitiv, pot fi evitate modificand unele legi, cum ar fi cea a privatizarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO