Eveniment

Patronii strang randurile si fac primii pasi spre unificarea miscarii patronale

23.03.2004, 00:00 28



Nemultumite de faptul ca miscarea patronala din Romania nu a reusit ca dupa 14 ani de democratie sa vorbesca pe o singura voce in relatia cu autoritatile sau sindicatele si nici sa-si impuna punctul de vedere, o serie de organizatii patronale si profesionale au decis sa stranga randurile si sa infiinteze o asociatie care sa reprezinte unitar marii angajatori. Astfel, Confederatia Nationala a Patronatului Roman (CNPR), Confederatia Patronala a Industriei, Serviciilor si Comertului din Romania (CPISC), Confederatia Patronala a Industriilor din Romania (CONPIROM), Asociatia Romana a Bancilor (ARB), Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) si Initiativa Europeana a Mediului de Afaceri (IEMA) au semnat ieri protocolul de infiintare a Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania.



"In ultimii ani, noi nu am reusit sa coagulam miscarea patronala din Romania. Multi membri ai Confederatiei Patronatului nu erau adevarati angajatori. Dorim ca Alianta sa devina vocea marilor angajatori, sa devina un partener de discutii care sa spuna lucrurilor pe nume", a declarat George Copos, presedintele CNPR. El a adaugat ca membrii noii structuri reunesc angajatori care realizeaza circa 60% din Produsul Intern Brut al Romaniei si angajeaza doua treimi din forta de munca salariata.



"Prin aceasta Alianta reprezentativitatea miscarii patronale se va schimba radical pentru ca aceasta va deveni unitara", a apreciat si Dinu Patriciu, presedintele IEMA si al grupului Rompetrol. El a adaugat ca patronatele ar trebui sa preia initiativa atat in relatia cu sindicatele, cat si cu autoritatile.



"Nu ne-am aliat pentru a lupta cu guvernul, ci pentru a deveni un partener de discutii, o voce de care trebuie sa se tina seama. Alianta merge pe principiul de a nu mai critica acte normative deja aparute, ci de a crea acte normative", a spus si Silviu Boghiu, directorul general al Electrica si presedintele CPISC.



La randul sau, Florin Pogonaru, presedintele AOAR, a declarat ca obiectivul asociatiei pe care o conduce a fost tot timpul imbunatatirea mediului de afaceri si in acest context AOAR a sustinut coagularea miscarii patronale astfel incat aceasta sa reprezinte interesele angajatorilor si nu sa se piarda in forme fara fond si intr-un activism care nu ii reprezinta pe angajatori. "AOAR si aceasta noua alianta se afla in consens si cu actiunile Consiliului Investitorilor Straini cu care suntem in dicutii si pe care speram sa-l avem alaturi de noi", a mai spus Pogonaru.



Noua Alianta va functiona pe scheletul CNPR care isi va modifica statutul si care va deveni o persoana juridica alcatuita din cei cinci membri carora li se vor mai alatura in perioada urmatoare inca doua - trei confederatii, potrivit declaratiilor lui Geroge Copos. "Alianta va avea o conducere colegiala, sub forma unui Consiliu Director, al carui presedinte se va schimba prin rotatie la fiecare sase luni", a adaugat Dinu Patriciu.



El a aratat ca printre primele obiective ale organizatiei se numara promovarea unor modificari in Codul Muncii si in Codul Fiscal.



In acest moment in Romania exista 12 organizatii patronale, din care 11 sunt reprezentative la nivel national, care nu au reusit sa isi indeplineasca scopul pentru care au fost create din cauza fractionarii si a intereselor divergente. Faptul ca miscarea patronala nu are forta necesara pentru a reprezenta interesele angajatorilor a fost remarcat si de catre organismele internationale. Astfel, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale, Anna Diamantopolou, aprecia recent ca este necesara schimbarea mentalitatilor, remarcand totodata ca, in unele cazuri, sindicatele sunt mai avansate decat patronatele. Cel mai elocvent exemplu in acest sens il reprezinta elaborarea Codului muncii, proces in care patronatele au reactionat extrem de tarziu, abia dupa adoptarea acestuia permitand sindicatelor sa-si sporeasca puterea in relatiile de munca.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO