Eveniment

Piata de evaluare urca spre 60 mil. euro

21.02.2008, 18:25 15

Piata locala de evaluare ar putea atinge anul acesta pragul de 60 mil. euro, in crestere cu 20% fata de anul trecut, pe baza unei cereri mari din partea pietei de fuziuni si achizitii si a pietei imobiliare, conform calculelor ZF realizate pe baza datelor Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR).
Asociatia, care reprezinta interesele profesionale a circa 6.000 de evaluatori din Romania, a anuntat o crestere a cifrei de afaceri a membrilor sai de 20% pentru anul in curs, pana la peste 30 mil. euro, fata de 25 mil. euro in 2007. Conform estimarilor proprii, operatiunile ANEVAR reprezinta intre 60%-70% din piata totala a serviciilor de evaluare. Printre membrii Asociatiei se numara si departamentele de evaluare ale companiilor din Big Four, precum PricewaterhouseCoopers si Deloitte, precum si compania Darian, cu capital romanesc.
"Daca anul trecut ponderea evaluarilor de proprietati imobiliare a fost de 70% din total, iar evaluarile de companii au detinut 15%, ne asteptam ca anul acesta ponderea celor din urma sa creasca usor datorita dinamicii bune a sectorului de achizitii si fuziuni", a declarat Adrian Vascu, presedintele ANEVAR. El a adaugat ca valoarea pietei poate parea mica, insa ea nu este direct proportionala cu valoarea tranzactiilor si achizitiilor, ci cu volumul propriu-zis de munca. Cu alte cuvinte, evaluatorii sunt platiti la ora de munca si nu cu un procent fix din tranzactiiile perfectate.
Una dintre cele mai mari probleme pe aceasta piata este lipsa informatiilor curente privind tranzactiile desfasurate, in special pe piata imobiliara unde ritmul tranzactiilor este unul alert, evaluatorii neavand la dispozitie baze de date care sa cuprinda aceste piete.
"Materia prima pentru evaluator este informatia. Nu exista informatii structurate. Nu exista un index imobiliar. In raportul de evaluare trebuie sa existe informatii care sa sustina opinia evaluatorului. Mare parte din activitatea evaluatorului consta in adunarea si verificarea informatiei", a spus Vascu, aratand ca in viitor este posibila o colaborare cu bancile pentru obtinerea unor informatii necesare realizarii unei baze de date centralizate legata de piata imobiliara.
In ceea ce priveste perspectivele pe termen lung ale pietei imobiliare, oficialii ANEVAR considera ca va urma o perioada in care preturile vor continua sa creasca, insa intr-un ritm mai slab decat in anii trecuti, iar randamentele investitiilor vor scadea.
"Pe partea de dezvoltare imobiliara nu se vor mai putea obtine randamentele de acum 2-3 ani, principalii factori fiind cresterea materialelor de constructii, a fortei de munca si a terenurilor", a explicat Speranta Munteanu, vicepresedintele Asociatiei.
Dupa parerea ei, unele fonduri de investitii care au intrat pe piata imobiliara locala in primele valuri de acum cativa ani vor incepe sa se retraga pentru a-si marca din timp profitul. "Cei care au intrat devreme vor incepe sa vanda, tendinta pe care am inceput deja sa o observam. Scumpirea terenurilor
s-a datorat faptului ca am asistat la o avalansa de investitori care au ridicat preturile pe baza asteptarilor de crestere", a declarat Munteanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO