Eveniment

Piata de leasing ar putea incheia anul sub estimari

24.11.2008, 19:39 27

Piata de leasing ar putea ajunge pana la sfarsitul anului la 5,5 mld. euro, sub estimarea anuntata initial de Asociatia Societatilor Financiare-ALB Romania, de 6 mld. euro, si doar cu circa 11% peste nivelul din 2007, a declarat Adriana Ahciarliu, secretarul general ALB.
Anul trecut, piata de leasing a consemnat o valoare a bunurilor finantate de 4,94 mld. euro, in crestere cu 51,3% fata de 2006.
"Dupa rezultatele inregistrate de industria de leasing in primele noua luni, credem ca vom ajunge la finele anului undeva la 5,5 mld. euro", a afirmat Ahciarliu.
Mai multi jucatori de profil au apreciat in ultimele doua luni ca piata nu va atinge valoarea de 6 mld. euro estimata pentru acest an, ci va inregistra un avans de circa 10-15%, la aproape 5,7 mld. euro, pe fondul rezultatelor slabe ale sectoarelor auto si imobiliar.
In primele trei trimestre, piata de leasing a inregistrat o valoare de 4,3 mld. euro, in crestere cu 29,74% fata de aceeasi perioada a anului trecut, nivel inferior avansului de 42% consemnat in perioada ianuarie-septembrie a anului trecut.
Totodata, finantarile in leasing si-au redus semnificativ ritmul de crestere in al treilea trimestru al acestui an, la 46%, in conditiile in care in al doilea trimestru a inregistrat o dublare a valorii bunurilor finantate fata de primele trei luni ale anului, la 2,94 mld. euro.
Ahciarliu a aratat ca evolutia slaba a sectorului auto, pe fondul introducerii taxei de poluare la 1 iulie, a influentat rezultatele pietei de leasing in ansamblu, avand in vedere ca finantarile achizitiilor de autovehicule detin circa 70% din totalul industriei.
Leasingul auto a ajuns, dupa primele noua luni ale anului, la o valoare de 3,1 mld. euro, reprezentand 73% din totalul pietei de profil. Totodata, leasingul imobiliar a atras finantari de 317,15 mil. euro, avand o cota de 7%. Ritmul de crestere a finantarilor pentru sectorul auto s-a diminuat in al treilea trimestru la 48%, de la un avans de 104% consemnat in al doilea trimestru, cand valoarea bunurilor finantate a fost de 2,1 mld. euro.
Potrivit secretarului general al ALB, dinamica trimestriala si anuala redusa a leasingului imobiliar este explicabila prin stagnarea pietei imobiliare si nivelul foarte ridicat al taxelor percepute pentru tranzactiile imobiliare in leasing.
Dupa primele noua luni, membrii ALB cumuleaza o cota de 93% din piata de leasing, in timp ce companiile care fac parte din cealalta organizatie de profil, Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR), au o pondere de 5%, iar restul de 2% revine firmelor neafiliate.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO