Eveniment

Pieţelor nu le pasă de indicatorii macro ai României: prima de risc de ţară sare la 442 puncte

Pieţelor nu le pasă de indicatorii macro ai României: prima de risc de ţară sare la 442 de puncte

Foto: Shutterstock

Autor: Razvan Voican

15.11.2011, 16:06 2488

România a anunţat astăzi o creştere economică spectaculoasă de 4,4% în trimestrul al treilea, însă pieţele financiare internaţionale nici nu au băgat în seamă anunţul, iar prima de risc reflectată de cotaţiile CDS-urilor (preţul asigurării contra riscului de neplată) a continuat să urce până la 442 de puncte de bază (4,42 puncte procentuale).

Întreaga regiune este prinsă în vârtejul temerilor că problemele cu care se confruntă statele şi băncile din zona euro, precum şi riscul reducerii finanţărilor vor lovi economiile din această parte a Europei.

Pieţele nu mai fac nicio diferenţiere între ţări după indicatorii macroeconomici, nici măcar după ratingurile emise de agenţiile consacrate, şi penalizează la grămadă state cu ajustare fiscală puternică precum România şi ţări cu rating AA- numai în funcţie de percepţii privind riscul de contagiune.

În ultima săptămână CDS-ul României a urcat cu peste 50 de puncte de bază, ameninţând să se reflecte în preţul obligaţiunilor în dolari pe care Finanţele şi BNR încearcă să le promoveze în această perioadă în SUA pentru a strânge 1-1,5 mld. dolari.

Din cauza legăturii strânse cu sistemul bancar italian, Slovenia - ţară membră a zonei euro şi cu rating AA-, a înregistrat astăzi o creştere a CDS-urilor până la 443 de puncte de bază, de la 200 în urmă cu o lună. Grupul italian UniCredit a anunţat ieri o pierdere-şoc de 10,6 mld. euro în T3 şi o majorare de capital de 7,5 mld. euro. În ciuda schimbărilor politice, Italia are CDS-urile la 596 de puncte, în timp ce Austria - ţară cu rating AAA şi din care vin bănci cu poziţii strategice în România, a ajuns la 227 de puncte, nivel complet rupt de ratingul de ţară. Pentru Franţa prima de risc este mai ridicată, de 229 de puncte.

Din zona euro Olanda rezistă bine, având CDS-ul la 112 puncte în condiţiile în care ING, cea mai mare bancă, a anunţat că nu are nevoie de capital suplimentar.

Una dintre cele mai riscante ţări din regiune este considerată Ungaria, care a ajuns cu CDS-urile la 600 de puncte, doar Polonia reuşind să reziste mai bine, cu un nivel al cotaţiilor de 287 de puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO