Eveniment

Plata datoriilor la medicamente, eterna promisiune

04.08.2003, 00:00 15



Dupa ce importatorii, distribuitorii si producatorii de medicamente s-au plans reprezentantilor FMI si Uniunii Europene despre blocajul financiar din sistemul sanitar iar acestia din urma s-au intanlit cu oficialii Ministerului Finantelor, pe piata au inceput sa apara primele informatii despre o eventuala imbunatatire a situatiei datoriilor de peste 250 de milioane de euro.



Ministerul Finantelor Publice va achita, in perioada urmatoare, de la bugetul de stat, datorii in valoare de circa 5.000 de miliarde de lei (peste 125 de milioane de euro) ale spitalelor fata de furnizorii de medicamente, au declarat, sambata, pentru Mediafax, surse din cadrul institutiei.



Plata celor 5.000 de miliarde de lei ar reprezenta, de fapt, respectarea protocolului incheiat la inceputul acestui an intre statul roman si Asociatia Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).



Conform protocolului, cei 5.000 de miliarde de lei ar fi trebuit sa fie platiti deja, insa reprezentantii Ministerului Sanatatii au amanat plata datorita controalelor care se desfasoara in prezent in spitale.



Controalele au fost finalizate luna trecuta, dar furnizorii nu intrevedeau, la sfarsitul saptamanii trecute, o solutie a problemei mai ales ca, in ultimele zile, "factorii de raspundere din sanatate au gasit un nou subterfugiu, de data aceasta referitor la pretinsa ilegalitate a contractelor incheiate de spitale in 2002".



"Faptul ca sumele alocate spitalelor in anul 2002 prin bugetul de stat nu au fost suficiente pentru a acoperi nevoile reale de asistenta medicala, precum si lipsa unui control adecvat din partea factorilor de raspundere nu ne pot fi in nici un caz imputate noua, ci ele dau masura incapacitatii manageriale cronice in care se gasesc factorii ce au responsabilitati in organizarea si finantarea sistemului public de asistenta medicala", sustine AFPM.



In primavara acestui an, furnizorii de materiale sanitare si o parte din importatori au incetat sa mai distribuie unele medicamente in spitale, in incercarea de a recupera datoriile acumulate de beneficiari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO