Eveniment

Polonia si Romania, magnet pentru investitiile de capital

18.07.2008, 00:00 16

Romania ocupa locul doi, dupa Polonia, intr-un clasament al celor mai atractive state emergente din Europa pentru fondurile de investitii cu capital de risc, potrivit unui raport al Mergermarket, realizat cu firma de audit KPMG, banca de investitii Unicredit si casa de avocatura Baker & McKenzie.
Raportul "Private Equity in Emerging Europe" a fost redactat de Remark, divizia de cercetare de piata a Mergermarket.
Polonia si Romania au fost identificate de 60%, respectiv de 51% dintre respondentii unui sondaj realizat in randul a 100 de specialisti din private equity din interiorul sau din afara "Europei emergente".
"Europa emergenta" a fost definita prin Bulgaria, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia, Serbia si Muntenegru si Turcia.
Principalul stat beneficiar al activitatii de private equity din Europa emergenta a fost considerata Polonia de 71% dintre respondentii din afara regiunii, in timp ce Romania a fost aleasa de 33% dintre acestia.
"Piete precum Polonia si Romania continua sa ofere perspective ale unei cresteri ridicate in mai multe sectoare si castiguri ridicate. Exista putini jucatori pe piata de private equity cu o prezenta consolidata, ceea ce inseamna ca sunt sanse de a intampina o concurenta mai redusa decat in alte regiuni, desi aceasta situatie s-ar putea schimba rapid in contextul dezvoltarii acestor state", a declarat John Evans, partener al KPMG.
"Polonia si Romania vor inregistra activitatea de investitii cea mai intensa datorita faptului ca sunt cele mai mari piete si majoritatea fondurilor se vor indrepta spre regiune", a afirmat unul dintre respondenti.
Piata de investitii de capital din Romania, desi mica dupa standardele regionale, s-a extins semnificativ in ultimii ani. Acest tip de investitii s-a plasat in 2007 la 220 mil. euro, peste dublul valorii din 2006, potrivit South East European Private Equity and Venture Capital Association.
In pofida dezvoltarii raportate de piata de private equity in ultimii ani, valoarea tranzactiilor in Polonia si Romania este in general redusa. De exemplu, cea mai mare investitie privata din Romania a fost de 185 de milioane de euro.
In Romania, firmele de private equity tind sa se concentreze asupra serviciilor financiare, sectorului farmaceutic, celui de retail si asupra telecomunicatiilor. In 2007, investitiile s-au concentrat si asupra constructiilor si imobiliarelor, ceea ce reflecta boom-ul care a avut loc pe piata imobiliara in ultimii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO