Eveniment

Ponta: Evaziunea fiscală se ascunde sub haina insolvenţei, iată de ce modificăm legea

Foto Octav Ganea

Autor: Iulian Anghel, Ovidiu Bărbulescu

18.09.2013, 22:00 2799

Premierul Victor Ponta i-a cerut ieri ministrului justiţiei să încheie dezbaterea proiectului de lege privind insolvenţa, astfel încât documentul să fie adoptat săptămâna viitoare şi transmis Parlamentului, urgenţa adoptării unui nou astfel de act normativ fiind determinată de  faptul că multe companii se folosesc de procedura actuală a insolvenţei pentru a frauda statul.

„Avem nevoie de Codul insolvenţei. Sunt mult prea mulţi cei care intră în insolvenţă ca să fraudeze statul, care nu plătesc nicio taxă de un an de zile, de doi ani de zile şi e normal ca ceilalţi, care plătesc taxe, să spună: «Domn’e, noi de ce le mai plătim dacă văd că ăsta de alături, care ne mai şi dă lecţii despre cum trebuie organizată România, nu plăteşte nicio taxă?»“, a spus Ponta în şedinţa de guvern de ieri.

În primele opt luni ale anului au fost înregistrate 10.313 de dosare de insolvenţă, cu 7% mai puţine decât în aceeaşi perioadă din 2012. În primele opt luni ale anului 2012 s-a înregistrat 11.068 firme intrate sub incidenţa legii insolvenţei la nivelul întregii ţări, potrivit datelor comunicate de Registrul Comerţului.

Premierul crede că evaziunea fiscală, care atinge 14% din PIB (20 mld. euro anual) potrivit ultimelor date ale Consiliului fiscal, este ascunsă sub „haina insolvenţei“, iar foarte multe societăţi private se trezesc că un debitor intră în insolvenţă atunci când trebuie să-şi plătească facturile.

Potrivit proiectului Codului fiscal aflat în dezbatere publică, pentru formularea unei cereri de deschidere a procedurii de insolvenţă se introduce o valoare-prag şi pentru debitor, şi pentru creditor de 40.000 de lei. Valoarea-prag este cuantumul minim al creanţei, pentru a putea fi introdusă cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă.

Valoarea-prag este de 40.000 lei atât pentru creditori cât şi pentru debitor, inclusiv pentru procedurile deschise în baza Legii nr. 31/1990 privind societăţile, pentru creanţe de altă natură decât cele salariale, iar pentru salariaţi este de 6 salarii medii brute pe economie/pe salariat“, spune proiectul de lege supus dezbaterii publice.

Până în prezent, valoarea-prag de 40.000 de lei era impusă doar pentru creditor.

Proiectul spune că urmăreşte acordarea unei şanse de redresare eficientă şi efectivă a afacerii faţă de debitorii oneşti, fie prin intermediul procedurilor de prevenire a insolvenţei, fie prin procedura de reorganizare. De asemenea, are în vedere maximizarea gradului de valorificare a activelor şi a recuperării creanţelor de către creditori, dar şi asigurarea unui tratament echitabil al creditorilor de acelaşi rang. Legea ar urma să recunoască drepturile existente ale creditorilor şi respectarea ordinii de prioritate a creanţelor.

Potrivit proiectului, viitoarele reglemen­tări urmăresc limitarea riscului de credit şi a riscului sistemic asociat tranzacţiilor cu instrumente financiare derivate prin recunoaşterea unor compensări cu exigibilitate imediată.

Proiectul arată că votul pentru aprobarea planului de reorganizare trebuie să se bazeze pe criterii clare, cu asigurarea unui tratament echitabil între creditorii de acelaşi rang, a recunoaşterii priorităţilor comparative şi a acceptării unei decizii a majorităţii, urmând să se ofere celorlalţi creditori plăţi egale sau mai mari decât ar primi în faliment.

Procedurile de preinsolvenţă şi insolvenţă vor fi administrate de practicieni în insolvenţă şi se desfăşoară sub controlul instanţelor de judecată.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO