Eveniment

Ponta, pe urmele lui Năstase: oferă burse de 750.000 de euro studenţilor care rămân în ţară

Mediafax Foto

Ionuţ Budişteanu, câştigătorul ISEF - cel mai impotant concurs de cercetare pentru elevi

Autor: Adelina Mihai, Ovidiu Bărbulescu

29.05.2013, 20:07 1207

Premierul Ponta a anunţat ieri că s-a creat un program special de burse pentru tinerii olimpici care se hotărăsc să rămână în ţară, iar pentru început se vor acorda un număr de 50 de burse cu o valoare totală de 750.000 de euro.

Anunţul a fost făcut în contextul unui eveniment în care Ionuţ Budişteanu, câştigătorul celui mai important concurs de cercetare pentru elevii de liceu - International Science and Engineering Fair (ISEF) din SUA  -, a fost premiat de oficialii din Guvern. Bursele în valoare de câte 15.000 de euro fiecare vor fi acordate pentru activităţi de cercetare şi inovare, iar condiţiile de obţinere a acestora presupun ca tinerii să fie studenţi la o universitate românească, unde  să existe un parteneriat cu un laborator de cercetare dintr-o univer­sitate, institut de cercetare sau firmă cu profil de cercetare.

Iniţiativa lui Ponta amin­teşte de un alt pro­gram de burse lansat în 2004 de fostul premier Adrian Năstase, care însă nu a avut un deznodământ fericit. În cadrul pro­gra­mu­lui de burse lansat în 2004 administratia centrală a cheltuit aproxi­mativ 6 mil. euro, de care au bene­ficiat 149 de stu­denţi. Sco­pul acestui program era acela de a-i trimite pe tinerii români să înveţe la cele mai prestigioase universităţi din lume, iar condiţia pentru obţinerea burselor era să se întoarcă cel puţin pentru o perioadă (între 3 şi 5 ani) să conducă structuri din administraţia centrală. Statul însă nu i-a mai vrut, me­canismul de repartizare prevăzut în legislaţia programului nu a putut fi pus în aplicare din cauza unor alte incom­pa­tibilităţi legislative, astfel că tinerii s-au văzut nevoiţi să îşi găsească de lucru în companiile private.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 30.05.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO