Eveniment

Potera pentru masinile neasigurate

10.11.2005, 19:52 15

Ordonanta de urgenta privind radierea masinilor fara RCA va fi publicata in Monitorul Oficial pana la sfarsitul acestei luni, a declarat Albin Biro, membru al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

"Aceasta ordonanta are doua misiuni: legifereaza dreptul de a scoate din circulatie autovehiculele neasigurate si numeste institutia care va fi indreptatita sa faca acest demers", a spus Biro, prezent ieri la conferinta "Piata asigurarilor", organizata de Finmedia.

"Termenul pentru curatarea evidentei autovehiculelor este 30 iunie 2006. Vor fi comparate datele de la societatile de asigurari cu cele de la Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) pentru a depista masinile neasigurate. Sunt aproximativ un milion de astfel de autovehicule in Romania", a explicat Biro.

"Trebuie sa crestem gradul de cuprindere in asigurare a masinilor pana la 90%. MAI a venit cu propunerea de a introduce suspendarea din oficiu. Aceasta va fi valabila sase luni, perioada in care proprietarul trebuie sa rezolve problema (asigurarii - n.red.). Daca nu o va face, autoritatile vor proceda la radierea oficiala a vehiculului", a spus Nicolae Eugen Crisan, presedintele CSA. El a mai spus ca, in prezent, gradul de cuprindere in asigurare a autovehiculelor este de circa 65-70%.

Conform reprezentantilor CSA, pana la sfarsitul anului va fi implementata baza de date comuna a societatilor de asigurare si a Politiei, care va cuprinde informatii referitoare la cei care au incheiat polite RCA.

In ceea ce priveste liberalizarea pietei RCA, Mihail Tecau, secretar general al CSA, spune ca pana pe 15 decembrie companiile de asigurari probabil ca vor publica tarifele pentru politele unificate.

"Tariful va fi unul singur, insa limitele de raspundere sunt diferite de la tara la tara", a spus el. Acest tarif pentru polita RCA care va acoperi si riscurile produse in strainatate va fi stabilit de companiile de asigurari.

"Cel putin in primul an toate tarifele vor fi stabilite aproape orbeste", a declarat Sergiu Loghin, directorul Directiei Asigurari din cadrul BCR Asigurari.

"Propun CSA sa nu bata in cuie tariful pentru primul an, pentru a-l putea revizui cel putin la sase luni. Tariful pe care il vom stabili initial va fi fie prea mic, fie prea mare", a mai spus el.

Problema numarului mare de masini fara RCA a fost evidentiata si in ultimul raport de monitorizare al Comisiei Europene, dat publicitatii la sfarsitul lunii trecute.



Generali intra pe RCA

Generali Asigurari a intrat pe piata asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto. Directorul general al companiei, Tudor Moldovan, spune ca aceasta miscare a fost o decizie a actionarilor, al caror scop era prezenta pe piata RCA, indiferent de volumul afacerilor pe acest segment. Canalele de vanzare a politelor de asigurare oferite de Generali sunt reteaua proprie de agentii, brokerii si companiile de leasing. Compania practica atat asigurari generale, cat si de viata. In primele noua luni ale anului, Generali a inregistrat prime brute subscrise de 25,3 mil. euro ( 91,6 mil. lei), avansand cu 46% fata de aceeasi perioada a anului trecut. angela.placinta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO