Eveniment

Premierul este chemat pentru noi explicatii la Parlament, inaintea asumarii

02.06.2010, 00:00 19

Guvernul isi va asuma luni raspunderea in Parlament pe cele doualegi care contin masurile de austeritate, au decis ieri lideriiSenatului si Camerei Deputatilor, dar premierul Emil Boc va trebuisa dea inainte explicatii conducerii Legislativlui despre masurileprivind reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor cu15%, pentru o economie de aproximativ 10 miliarde de euro labugetul de stat.

Boc a fost chemat astazi la Parlament pentru a lamuri de ce ainvocat in procedura de asumare a raspunderii articolul 53 dinConstitutie - care se refera la starea de urgenta si calamitate -si despre avizului CES. "Urmeaza ca dupa aceasta intalnire, incontinuarea sedintei Birourilor Permanente de miercuri, sa sestabileasca calendarul pentru ziua de luni, deci invitatia nuurmareste nicio secunda tergiversarea solutionarii si intrarii inprocedura de asumare a raspunderii, ci urmareste lamurirea de catreprimul-ministrul a Birourilor Permanente asupra unor aspecte incain discutie", a afirmat ieri senatorul Ion Chelaru.

Procedura asumarii raspunderii presupune ca dupa citirea ei inParlament, legile se considera adoptate, daca in termen de treizile opozitia nu depune o motiune de cenzura. Iar cele douaformatiuni de opozitie, PSD si PNL, nu si-au ascuns intentia de alupta pe toate caile cu guvernul, pentru a anula reducerile desalarii si pensii, prin depunderea unei motiuni de cenzura sieventual contestarea la Curtea Constitutionala dupa adoptareaei.

Daca opozitia va depune motiunea de cenzura, ar fi primaimpotriva Guvernului Boc 3 dupa instalarea sa in functie si primadupa cea adoptata in toamna anului trecut, care a dus la demitereaguvernului Boc 2. Aritmetica ii este deocamdata favorabila lui EmilBoc, care prin racolarile din ultimul an si-a asigurat o majoritateconfortabila.

PD-L, UDMR, minoritatile si parlamentarii racolati de la PSD siPNL au impreuna 258 dintre cei 471 de senatori si deputati careconstituie majoritatea. PNL si PSD va trebui sa "fure" 45 de voturide la Putere ca sa spere la adoptarea motiunii de cenzura. Darfracturi la vot sunt posibile de vreme ce ieri, trei deputati PDLau votat motiunea simpla a liberalilor impotriva ministruluifinan­telor Sebastian Vladescu, in vreme ce un altul s-a abti­nut.Au votat pentru motiune Gheorghe Ciobanu, Stefan Dragulescu siMarian Dugulescu, iar Daniel Oajdea s-a abtinut. Acesta din urma aafirmat dupa vot ca ministrul finantelor Sebastian Vla­descu "armerita sa fie demis". "La motiune am avut de ales intre a gira untext care contine si elemente nereale, declaratii politice sispeculatii sau de a da un vot ministrului finantelor SebastianVladescu", a spus Oajdea.

Pentru motiunea PNL au mai votat, alaturi de liberali sisocial-democrati, si alti aliati ai PDL, un deputat alminoritatilor nationale Gheorghe Firtzak, deputatul independentAdrian Mocanu si un deputat fara grup parlamentar - MirceaIrimescu. De cealalta parte, a initiatorilor, liberalul LudovicOrban a facut nota discordanta cu colegii sai si s-a abtinut de lavot.

In iunie se pierd "economii" de 350 mil.euro

Este limpede ca opozitia va face tot ce ii va sta in puteri saamane intrarea in vigoare a masurilor de austeritate propuse deguvernul lui Boc, de vreme ce presedintele PSD Victor Ponta le-acerut colegilor din partid sa elimine acele solutii din textulmotiunii de cenzura - cum ar fi renuntarea la cota unica deimpozitare - care i-ar putea indeparta pe liberali de la votul carear duce la caderea Guvernului.

Amanarea adoptarii legilor care presupun reorganizarea insistemul de pensii si taierea veniturilor salariale si a pensiilorar insemna pierderea unor economii de aproximativ 11 milioane deeuro pe zi, incepand cu 1 iunie, daca este sa luam in calculestimarea guvernului. Suma pe care guvernul a spus ca o vaeconomisi pana la finele anului prin aplicarea masurilor deausteritate este de 10 miliarde de lei (aproximativ 2,4 miliarde deeuro). In aceste conditii, daca pachetul de masuri este intarziat oluna, atunci guvernul va economisi mai putin cu aproximativ 350 demilioane de euro.

Este limpede ca, in eventualitatea depunerii unei motiuni decenzura, adoptarea legilor va fi amanata cu cel putin 10 zile.

Contestarea la Curtea Constitutionala presupune ca vor fi noiintarzieri, de vreme ce judecatorii nu au un termen pentru a sepronunta asupra legalitatii unor legi. Dupa raspunsul Curtii, dacaeste pozitiv, prese­dintele Traian Basescu mai are la dispozitie 20de zile pentru a o promulga. Abia din momentul publicarii legii inMonitorul Oficial se vor putea face calcule finale cu privire laeconomiile realizate prin taierea pensiilor si salariilor, pentruca masurile nu pot fi aplicate retroactiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO