Eveniment

Presedintele BRD: Nu ne intereseaza variatiile pe termen scurt de la bursa

19.04.2005, 20:43 14

Scaderea pretului actiunilor nu reprezinta un motiv de ingrijorare pentru conducerea bancii, interesata de evolutia pe termen lung, a declarat ieri presedintele bancii, Patrick Gelin.

"In privinta votului negativ dat de investitorii de la bursa, pot sa va spun ca nu iau in seama variatiile pe termen scurt. Daca vorbim de investitori seriosi, care investesc pe termen de 4-5 ani, cred ca acestia nu au fost dezamagiti", a afirmat Gelin.

Oficialul BRD apreciaza ca piata de capital din Romania este inca insuficient dezvoltata si, astfel, nu poate reda fidel valoarea unei companii. El sustine ca este exclusa orice intentie de iesire a bancii de pe piata de capital in urmatorii ani. "Din calitatea de presedinte, voi milita ca BRD sa ramana pe bursa, sperand ca piata se va dezvolta. In plus, pentru piata financiara din Bucuresti este bine ca BRD sa fie listata", a adaugat Gelin.

Pretul actiunilor BRD - Societe Generale a pierdut in ultimele trei sedinte aproape 15%, ajungand ieri la 45.200 lei. Reactia pietei a venit pe fondul anuntului privind majorarea capitalului prin cresterea valorii nominale a unui titlu de la 3.000 de lei la 5.000 de lei, fara acordarea de actiuni gratuite, asa cum se asteptau investitorii.

Consiliul de Administratie al BRD a propus actionarilor aprobarea unui dividend brut de 1.257 lei/actiune, mai mare cu 81% fata de anul trecut. Suma totala cuvenita actionarilor sub forma de dividende reprezinta jumatate din profitul net obtinut de banca, respectiv 3.597 miliarde lei. Profitul BRD a crescut anul trecut cu 40% fata de 2003.

Pe de alta parte, investitorii au reactionat si la estimarile anuntate de banca in privinta profitului pe anul in curs, plasat cu doar 5-10% peste rezultatul din 2004. Chiar daca rezultatul pare modest pentru investitorii de la bursa, actionarul majoritar ar putea fi extrem de multumit, in conditiile continuarii aprecierii monedei nationale.

Gelin anticipeaza ca activitatea de creditare se va dezvolta intr-un ritm similar celui de anul trecut. La finele lui 2004, soldul creditelor BRD s-a ridicat la 65.762 miliarde lei, in crestere nominala cu 35% si aproximativ 24% in termeni comparabili.

In opinia oficialului BRD, concurenta va continua sa se manifeste cu preponderenta in sectorul de retail. Desi perspectiva diminuarii drastice a marjei de dobanda este inevitabila, Gelin afirma ca bancile vor continua politica prudenta in relatia cu populatia, unde ecarturile sunt apropiate de la o banca la alta. El a reluat scenariul potrivit caruia, in urmatorii ani, activitatea de retail bancar va fi concentrata de 4-5 banci, care vor detine, in medie, peste 10% din piata. Potrivit lui Gelin, doar bancile cu retea puternica vor putea sa se mentina pe segmentul de retail.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO