Eveniment

Primaria sectorului 6 a luat un credit de 50 mil. euro

31.01.2006, 20:39 22

Primaria sectorului 6 al Capitalei a incheiat un contract de imprumut in valoare de 180 de milioane de lei (circa 50 de milioane de euro) de la un grup de banci, au declarat pentru ZF surse bancare.

Aranjorul imprumutului a fost National Bank of Greece (proprietarul Bancii Romanesti), prin filiala sa din Londra, consortiul de banci care au acordat finantarea fiind alcatuit din HVB, Raiffeisen si Alpha Bank.

Primarul sectorului 6, Cristian Poteras, a confirmat intentia de a contracta un imprumut, dar nu a dorit sa ofere informatii suplimentare.

"Avem nevoie de bani pentru a derula anumite proiecte ale sectorului cum ar fi refacerea strazilor si a retelei de canalizare", a spus Poteras.

Consultanta juridica in aceasta tranzactie a fost acordata de casa de avocatura Stoica si Asociatii. Guvernul intentioneaza sa majoreze gradul de indatorare al autoritatilor locale cu cinci puncte procentuale, de la 20% la 25% din totalul veniturilor. Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Jakab Istvan a declarat zilele trecute ca proiectul de hotarare de guvern care prevede acest lucru ar putea fi aprobat in doua-trei saptamani.

Acest lucru va permite autoritatilor locale sa contracteze mai multe credite pentru dezvoltatea comunitatilor respective. De regula, bugetul municipalitatilor, format din banii incasati anual din taxe si impozite, este mult prea mic comparativ cu nevoile financiare ale unei comunitati.

De aceea, autoritatile locale sunt nevoite sa gaseasca alte surse de finantare - obtinerea unui credit de la banca sau emiterea de obligatiuni municipale, ceea ce este echivalent practic cu obtinerea unui credit de la populatie. De altfel, obligatiunile municipale au constituit instrumentul pe care l-au preferat in ultima perioada autoritatile locale, edilii din peste 20 de orase recurgand la acest gen de finantare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO