Eveniment

Primaria si BCR, litigiu de milioane de euro pe chiriile din „cladirea Bancorex”

Primaria si BCR, litigiu de milioane de euro pe chiriile din „cladirea Bancorex”
20.12.2009, 23:08 565

Primaria Capitalei si Bucharest Financial Plazza (BFP), osubsidiara a grupului Erste BCR, se judeca intr-un proces cu o mizade milioane de euro, cu privire la suma pe care municipalitatea arfi trebuit sa o incaseze in cei 12 ani de exploatare a cladirii BFPde pe Calea Victoriei, cunoscuta si sub denumirea de "cladireaBancorex".

Primaria s-a asociat pentru realizarea acestui proiect inca din1993 cu firma Bouygues, contributia municipalitatii fiind terenulde sub actuala cladire, cu o suprafata de 3.500 de metri patrati,in timp ce francezii si-a asumat costurile de proiectare siconstructie a imobilului.

Ca urmare a asocierii, sumele obtinute din chirii ar fi trebuitimpartite direct proportional cu "valoarea definitiva a terenului",respectiv "costul global definitiv al proiectului", spun avocatiiPrimariei.

Intre timp, pe relatia Bouygues - Bancorex - BCR cladirea aintrat in portofoliul Erste, care ocupa o buna parte din spatiilecu o suprafata de 31.000 mp ale cladirii.

"Primaria a primit aproximativ 800.000 de dolari cu titlu dedividende (participare la beneficii) si ar fi trebuit sa primeasca,dupa parerea noastra, (...), la o medie de 25 euro/mp/luna timp de12 ani intre 8 si 10 milioane de dolari pana acum", spune avocatulStefanica Daniel, partener al firmei Stefanica & Florea,avocatul Primariei in acest caz.

Potrivit evaluarilor initiale, raportul dintre valoareaterenului de sub cladire si constructia propriu-zisa era de 1 la 8- cinci milioane de dolari terenul, respectiv 40 de milioane dedolari constructia. In conditiile in care veniturile dinexploatarea cladirii pe o perioada de 12 ani (1997-2009) pot fiestimate la 60-80 de milioane de euro, suma pe care Primaria ar fitrebuit sa o incaseze este mult mai mare de 800.000 de dolari.Procesul dureaza de cinci ani, iar joi era programat un nou termende judecata.

"Ce va pot eu spune la acest moment este ca exista un litigiu perolul instantelor din Bucuresti in plina desfasurare. Asteptam osolutie a instantei in care avem toata increderea, iar apoi putemdiscuta pe fondul problemei", a declarat Radu Tulei, coordonatoruldepartamentului juridic al firmei Bucharest Financial Plazza, inportofoliul careia se afla cladirea. Firma este o subsidiara asocietatii Financiara SA, controlata la randul ei de BCR. Avocatiiaustriecilor pentru acest proces sunt din cadrul firmei Voicu &Filipescu.

Potrivit unor declaratii mai vechi ale reprezentantilor BCR,banca platea in 2003 aproximativ 3,5 milioane de dolari anualpentru inchirierea a 56% din suprafata imobilului, unul dintreprimele turnuri moderne de birouri construite in Capitala, avand oinaltime de 83 de metri si 17 etaje.

In prezent, in cadrul cladirii din vecinatatea palatului CEC isimai au birourile firme precum GTS Telecom, British Airways, ABB,Omniasig sau Reuters.

In acest an, pe fondul livrarii unui numar important de proiectede birouri, chiriile au scazut, iar tot mai multe spatii suntgoale. Cu toate acestea, birourile din zonele centrale aleCapitalei, cu acces la mijloacele de transport in comun, au fostmai "protejate" de presiunile chiriasilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO