Eveniment

Primele fisuri în exporturi: avansul a coborât la zero în luna decembrie

Primele fisuri în exporturi: avansul a coborât la zero în luna decembrie

Autor: Gabriel Razi

10.02.2012, 00:06 926

Firmele româneşti au făcut anul trecut exporturi record de 45 de miliarde de euro, cu 20% mai mult decât în anul anterior, însă livrările în străinătate au dat semne de fragilitate în ultimele trei luni ale anului trecut.

În decembrie avansul faţă de aceeaşi lună din 2010 a fost zero. Declinul exporturilor, unul dintre puţinele motoare care au ţinut economia locală pe linia de plutire în ultimii ani, s-a produs imediat după ce finlandezii de la Nokia au pus lacăte pe uşile fabricii de telefoane mobile de la Jucu. Astfel la numai trei luni după plecarea finlandezilor exporturile lunare făcute de România au coborât cu un miliard. Din acest total, cel puţin 100 de milioane de euro se datorează închiderii fabricii Nokia. Similar, şi importurile au căzut în ultimele trei luni ale anului trecut cu 14%, până la 4,3 miliarde de euro.

"Exporturile au scăzut în ultima lună a anului însă decembrie este o lună scurtă. În condiţiile în care au scăzut şi importurile în ultima parte a anului, această evoluţie nu poate fi pusă în totalitate pe seama plecării Nokia. Trebuie avută în vedere şi încetinirea economiei europene. Evoluţia din următoarea perioadă a exporturilor depinde în mare măsură de ce se va întâmpla în economia europeană. Estimez că putem creşte exporturile cu 5% anul acesta", explică analistul financiar Dragoş Cabat.

Într-adevăr, economia germană s-a contractat cu 0,5% în trimestrul IV al anului trecut.

Decizia grupului finlandez Nokia de a închide fabrica de la Jucu, din apropierea Clujului, unde asambla telefoane mobile de peste 1,5 miliarde de euro pe an, a căzut ca un trăsnet la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut.

Dispariţia din senin a unuia dintre cei mai mari exportatori din economie a fost pe deplin vizibilă abia acum şi în statisticile oficiale.

Dacă în septembrie, atunci când ca­mioanele pline de telefoane mobile ieşeau pline ochi de pe poarta fabricii de la Jucu, exporturile totale ale României se cifrau la 4,2 miliarde de euro, în lunile imediat următoare livrările în străinătate au început să dea primele semne de fragilitate.

Astfel, în octombrie şi noiembrie expor­turile au coborât cu 100 de milioane de euro pentru ca în ultima lună din anul trecut exporturile să mai piardă alte 900 de milioane de euro. În numai trei luni de la plecarea finlandezilor exporturile româneşti au frânat brusc pentru a se întoarce la un prag similar cu cel din ultima lună a anului 2010.

Nemţii de la Bosch şi italienii de la De'Longhi şi-au anunţat intenţia de a ocupa în parcul de la Jucu locul liber lăsat de Nokia, însă este încă prea devreme pentru a spune că cei doi jucători vor reuşi să acopere într-un singur an "fisura" făcută de Nokia în exporturile româneşti.

"Nu este un capăt de ţară că a plecat Nokia, investitorii vin şi pleacă. Vin alţi investitori şi ocupă locul liber lăsat, însă rămâne de văzut cât vor exporta. Nokia nu avea valoare adăugată foarte mare în România pentru că deşi era un mare exportator, în acelaşi timp era şi un mare importator", spune Laurean Lungu, analist economic în cadrul Macroanalitica.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a tras la începutul acestei săptămâni un semnal de alarmă atunci când a subliniat că declinul economiei locale din ultimii ani este cauzat de căderea investiţiilor străine, el precizând şi că economia internă nu are capacitatea de a suplini lipsa acestor "injecţii". În ultimii patru ani investiţiile străine directe s-au prăbuşit de la 9,5 miliarde de euro la 1,5 miliarde de euro.

Producătorul finlandez de telefoane mobile nu a vorbit niciodată despre expor­turile pe care le făcea prin intermediul fabricii de la Jucu, însă datele din piaţă arată că grosul telefoanelor asamblate în ultimii cinci ani la Jucu de cei aproape 2.000 de angajaţi români pleca în străinătate.

După primele zece luni ale anului trecut Nokia era al doilea exportator de pe piaţa locală, fiind devansat doar de Automobile Dacia, potrivit datelor ANEIR. Nokia a avut afaceri de 1,6 miliarde de euro în România, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, iar piaţa locală de telefoane mobile este estimată pe 2011 la 150-200 milioane de euro.

Pe scurt, Nokia exporta din România telefoane mobile de cel puţin 1,4 miliarde de euro, potrivit estimărilor ZF. Practic, plecarea finlandezilor a evaporat 3% din exporturile româneşti de anul trecut.

Contextul este cu atât mai sensibil cu cât exporturile dau acum primele semne de fragilitate, iar ţinta prognozată pentru creş­terea exporturilor în acest an este de 8%. În esenţă, pentru a atinge acest prag exporturile trebuie să crească în medie lunar cu peste 300 de milioane de euro până la sfârşitul acestui an.

Per total plusul din 2012 ar trebui să fie de 4 miliarde de euro, însă în acest moment nu este clar de unde va veni avansul. Mai mult, un rol determinant direct asupra evoluţiei expor­turilor în acest an îl va avea şi situaţia economică a marilor pieţe din Occident având în vedere că 72,6% din exporturile făcute anul trecut de firmele de pe piaţa locală au ajuns în ţări din Uniunea Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO