Eveniment

Producătorii nu trebuie să anunţe în grup creşterile de preţuri

Autor: Mihaela Popescu

14.09.2010, 23:15 28

Şeful Concurenţei a transmis ieri un avertisment asociaţiilor deproducători care au anunţat recent creşteri de preţuri la alimenteavansând anumite cifre. "Fiecare companie trebuie să-şi stabileascăsingură preţurile produselor, şi nu la nivel de asociaţii defirme", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele ConsiliuluiConcurenţei (CC).

Practic, este pentru prima dată când se pune problemailegalităţii prognozelor de scumpiri avansate de asociaţiile deproducători, în condiţiile în care majoritatea acestora au anunţatpână acum aproape la fiecare început de an sau la fiecare începutde toamnă creşteri de preţuri la produsele agricole şi laalimente.

"Ne e teamă că mesajele care anunţă anumite rate de creştere apreţurilor pentru următoarea perioadă sunt mai degrabă mesaje cătretoate firmele din domeniul respectiv ca acestea să-şi majorezepreţurile", a mai spus Chiriţoiu.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie,Tutun, Domenii şi Servicii Conexe (Agrostar) a anunţat recent înpresă că produsele de panificaţie se vor scumpi cu 30% în perioadaurmătoare, prognozând şi scumpiri la legume între 3% şi 5%. Aceeaşiasociaţie anunţa în iulie scumpiri de până la 8% la produseleagricole din cauza ploilor. Tot la jumătatea anului, la scurt timpdupă anunţul creşterii TVA, Federaţia Patronală din IndustriaBăuturilor Alcoolice (Garant) anticipa majorarea inflaţiei până la10% şi scumpiri la toate alimentele şi serviciile prestatepopulaţiei în 2010.

La rândul său, Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Bovine aavansat la începutul lui 2010 o prognoză de creştere a preţurilorla carne de 50% generată de eliminarea subvenţiilor pentrufermieri. "Fără a contesta rolul asociaţiilor de agenţi economiciîn dezvoltarea unui anumit sector al economiei, atragem atenţiaasupra faptului că o recomandare a unei asociaţii referitoare lamajorări de preţuri comune pentru toţi membrii poate constitui, înanumite condiţii, o practică anticoncurenţială" a subliniatChiriţoiu.

Legea concurenţei interzice schimbul de informaţii despre modulde formare a preţului între companii din acelaşi domeniu deactivitate. Astfel de practici sunt considerate înţelegeri ilegaleşi pot fi sancţionate de Consiliul Concurenţei cu amenzi de până la10% din cifra de afaceri a companiilor participante la cartel."Autoritatea de Concurenţă recomandă ca în cadrul întâlnirilorasociaţiilor să se evite schimbul de informaţii sensibile, înspecial cele referitoare la preţuri", a mai afirmat preşedinteleCC.

Ultima amendă pentru fixarea preţurilor pe piaţă a fost aplicatăde CC la finele lui 2009, când 48 de producători de panificaţie dinjudeţele Vrancea şi Maramureş au fost sancţionaţi cu 6,3 mil. leipentru că s-au înţeles să opereze simultan creşteri de preţuri cuun anumit procent.

Inflaţia redusă din august e "un semn bun"

"După intrarea în vigoare a TVA-ului majorat la 24% am observatcă preţurile alimentelor au crescut mai lent decât cele alebunurilor nealimentare. Per ansamblu, concurenţa pe piaţaalimentară este una sănătoasă, însă pot fi nişe unde pot apăreaabuzuri ale jucătorilor", a afirmat Chiriţoiu.

Preţurile mărfurilor alimentare au rămas practic nemodificate înaugust faţă de luna iulie, înregistrând o creştere nesemnificativă,de 0,04%, potrivit datelor de la INS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO