Eveniment

Producţia industrială a crescut şi în mai cu 4,2%

Producţia industrială a crescut şi în mai cu 4,2%
08.07.2010, 23:31 19

ProducŢia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatoridin economie, cu o contribuţie importantă la dinamica ProdusuluiIntern Brut (PIB), a crescut în mai pentru a şaptea lunăconsecutiv, înregistrând un avans în serie ajustată în funcţie denumărul de zile lucrătoare şi sezonalitate cu 4,1% faţă de aceeaşiperioadă din 2009, potrivit datelor Institutului Naţional deStatistică (INS).
Creşterea producţiei industriale se datorează în cea mai maremăsură cererii externe, principalele industrii care produc în acestmoment pentru export fiind industria auto şi cea petrochimică.Industria nu are însă suficientă forţă pentru a trage de unasingură economia din recesiune, atâta timp cât consumul internrămâne foarte slab.
"Producţia industrială este o excepţie şi creşterea acesteia nucred că a fost suficientă pentru a aduce economia pe plus întrimestrul doi, având în vedere că ponderea acesteia în PIB esterelativ mică. În mare parte creşterea producţiei industriale sedatorează şi unui efect de bază destul de ridicat după ce anultrecut a înregistrat o scădere puternică", comentează LaurianLungu, managing partner la firma de cercetare de piaţăMacroanalitica.
În prima jumătate a anului trecut, producţia industrială aînregistrat scă­deri chiar şi de 13% în unele luni pe fondulcontracţiei cererii atât interne, cât şi externe, efectul de bazăfiind astfel foarte mare. În mai 2009, producţia industrialăînregistrase o scădere cu aproape 10%.
Creşterea producţiei industriale a fost mai mare în mai comparativcu nivelul înregistrat în luna precedentă, când s-a înregistrat unavans de 3%, dar se menţine în continuare sub avansul puternic de8,3%, respectiv 7,1% din decembrie şi ianuarie. Din momentul încare a revenit pe plus, în noiembrie anul trecut, producţiaindustrială a înregistrat oscilaţii puternice de la o lună la alta,în martie, de exemplu, urcând cu 5,2% după o creştere de doar 1,4%în luna anterioară.
În serie brută, producţia industrială a avut un ritm anual decreştere de 5,8%, datorită creşterii cu 7,8% a producţiei şifurnizării de energie, apă caldă şi aer condiţionat şi cu 7% aindustriei prelucrătoare. Ca serie ajustată, producţia de energieelectrică a crescut cu 7,2%, iar cea prelucrătoare cu 4,7%.
În schimb, industria extractivă a continuat să se comprimeputernic, ajungând la o scădere de 15,8% în serie brută şi 13,8% înserie ajustată. Împărţit pe marile grupe industriale, creşteri maimari s-au înregistrat în industria bunurilor de capital (11,8%) şiindustria bunurilor intermediare (9,1).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO