Eveniment

Prognoză agricolă Coceral 2017. Producţia de plante uleioase creşte cu 8%. Bulgaria ne suflă titlul de lider al producţiei de floarea-soarelui în Uniunea Europeană

Prognoză agricolă Coceral 2017. Producţia de plante...

Autor: Roana Rotaru

26.09.2017, 00:05 571

Producţia de plante uleioase va ajunge anul acesta la peste 4,3 milioane tone, în creştere cu 8% faţă de anul precedent, potrivit celei de a doua prognoze publicate de asociaţia europenă a traderilor Coceral.

Traderii prevăd o recoltă de rapiţă de peste 1,9 milioane de tone, în creştere cu 12% faţă de anul precedent, în timp ce recolta de floarea-soarelui rămâne la un nivel similar faţă de anul precedent, puţin sub 2 milioane de tone, potrivit prognozei citate. Producţia de soia, în schimb, va creşte însă cu mai bine de o treime faţă de 2016, ajungând la 285.000 de tone.

„Pentru mine a fost un an excepţional în ceea ce priveşte producţia de soia, un an normal la producţia de rapiţă şi un an slab la floarea-soarelui din cauza furtunilor de la sfârşitul lunii iunie care mi-au doborât iremediabil plantele. Anul trecut am dublat suprafaţa cultivată cu soia, încurajat de «pata pentru înverzire», o subvenţie de 50-60 de euro la hectar care se acordă pentru cultivarea de soia nemodificată genetic sau alte culturi fixatoare de azot”, a declarat pentru ZF fermierul Alexandru Gheorghe, proprietarul fermei Somalex, cu sediul în Slobozia, judeţul Ialomiţa, care anul acesta a cultivat 200 de hectare cu soia şi câte 600 de hectare cu floarea-soarelui şi rapiţă. România riscă să piardă anul acesta titlul de lider al producţiei de floarea- soarelui al UE în favoarea Bulgariei, potrivit prognozei Coceral din speptembrie 2017, în contextul în care traderii spun că Bulgaria va înregistra o producţie de floarea-soarelui de puţin peste 2 milioane de tone, cu circa 3% mai mare faţă de cea a României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO