Eveniment

Puterea aruncă pe piaţă un al treilea plan de relansare

Puterea aruncă pe piaţă un al treilea plan de relansare

Vasile Blaga, ministrul administraţiei şi internelor, despre noul plan de relansare economică: S-a discutat, va fi anunţat când va fi finalizat, probabil săptămâna viitoare

12.07.2010, 23:46 44

Companiile care au datorii către stat, având, în aceeaşi vremeşi de încasat bani de la acelaşi stat vor intra într-un sistem încare cele două entităţi îşi compensează datoriile, potrivit unuinou proiect pentru susţinerea mediului economic avut în vedere deGuvern. Companiile nou înfiinţate care investesc 500.000 de euro şiangajează 25 de oameni ar putea beneficia de scutirea deimpozit.
Planul va fi anunţat săptămâna viitoare. Acesta ar fi un al treileaplan de relansare elaborat de când Emil Boc este la PalatulVictoria - celelalte două au ca piloni principali programul "Rabla"şi "Prima casă".
"S-a discutat (în coaliţie - n.n.), planul va fi anunţat când va fifinalizat, probabil săptămâna viitoare", a spus Vasile Blaga.Deputatul Sulfina Barbu, fost ministru al mediului, carecooordonează grupul care stabileşte măsurile, spune că planul va fidiscutat o lună cu mediul de afaceri şi ar putea intra în vigoareîn septembrie.
Mediul de afaceri este însă sceptic. "Suntem în 12 iulie (ieri -n.n.). Când propunem aceste măsuri, când le luăm, când intră învigoare, când îşi produc efectele?",. se întreabă Cristian Pârvan,secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR)
Cristian Pârvan de la AOAR mai spune că îşi pune puţine speranţe înnoul plan de relansare. "Despre compensarea datoriilor tot auzimdin 2009. Deocamdată ceea ce vedem este că Fiscul a introdus o nouămăsură pentru «ajutorarea» mediului de afaceri - este vorba despreacea obligaţie ca toţi operatorii care fac activităţi deimport-export să-şi înregistreze cazierul fiscal în noul registrual operatorilor intracomunitari pentru că Fiscul este incapabil săintre în baza de date a Poliţiei şi să vadă care sunt cei cuprobleme. Asta cere timp şi bani pentru că nu se poate face online.Asta este măsura lor anticriză", comentează Cristian Pârvan.
În plus, afirmă el, TVA care anul trecut începuse să fie returnatăceva mai repede a început din nou să întârzie.
"Până la finele anului Fiscul ar fi trebuit să-şi plătească o bunăparte a datoriilor către firme. Acum cere derogări din cauzainundaţiilor", mai spune Pârvan.
În mai, arieratele urcaseră spre 1,7 mld. lei, de la 1,5 mld. leila finele lui 2009. Calendarul stabilit cu FMI, în iarnă, prevedeareducerea stocului arieratelor de la 1,27 mld. lei în martie la1,09 mld. lei la finele lui iunie şi la 480 mil. lei la fineleanului. Recent Sebastian Vlădescu admitea că în iunie nu s-au făcutprogrese şi că este posibil să ceară FMI o derogare de la aplicareacalendarului stabilit. "Asta este realitatea, restul sunt vorbe",comentează Pârvan.
Analistul Liviu Voinea de la Grupul de Economie Aplicară afirmă că,în acest moment, urgenţa este creşterea veniturilor statului şireducerea cheltuielilor, în aşa fel încât această scădere să nuafecteze mediul de business.
"Compensarea datoriilor este o măsură interesantă, dar trebuievăzut cum va afecta ea veniturile statului. Planul pare mai degrabăcă reduce veniturile statului într-o perioadă în care este nevoiede bani", arată Voinea.
Noul plan pe care PDL vrea să-l pună în discuţie mai prevede, întrealtele, scutirea de impozit pe profit, pentru o perioadă de cinciani, pentru investitorii nou înfiinţaţi care investesc 500.000 deeuro sau deducerea fiscală pe bază de bon fiscal a unui procent de10% din TVA pentru lucrările de renovare-modernizare a locuinţelorşi clădirilor.
Aşadar, investitorii care investesc minimum 500.000 de euro şiangajează cel puţin 25 de oameni nu vor plăti, timp de cinci ani,impozit pe profit, cu o condiţie: compania trebuie să aibă înurmătorii cinci ani de după expirarea facilităţilor venituriimpozabile, altminteri va returna statului toate facilităţile şipenalizările de întârziere.
PDL mai propune crearea aşa-numitului "grup de TVA". Măsura sereferă la grupurile de firme care au acelaşi acţionariat. În cadrulacestui grup, o singură "firmă-lider" se va ocupa de rezolvareaproblemelor legate de impozite şi taxe, condiţia fiind ca ea sădeţină cel puţin 10% din acţiunile grupului.
Proiectul mai propune ca dobânda percepută pentru fiecare zi deîntârziere a plăţii impozitelor să fie de 0,04 %, faţă de 0,05% înprezent. De asemenea, obligaţiile fiscale neachitate la termen arurma, în viziunea celor de la PDL, să fie amânate până pe 30 iunie2011.

UDMR vine cu propriu-i plan
În acelaşi timp, UDMR vine cu propriul său plan de relansare carepropune eliminarea impozitului minim, introducerea unui card pentruIMM-uri cu o linie de creditare pe termen scurt şi cu o dobândăbonificată de Guvern, de maximum 150.000 lei. UDMR mai vizează şiimpozitarea profitului băncilor, dar şi vânzarea acţiunilorstatului în firmele în care deţine un pachet mai mare de 50%, pânăla 51%, şi diminuarea pachetului de acţiuni în firmele în carestatul este acţionar minoritar.


Planul PDL de relansare economică

  • Datoriile către stat ale firmelor se vor compensa cu sumele pecare acestea le au de primit de la stat.
  • Sunt scutiţi de impozit pe profit, pentru o perioadă de cinciani, investitorii nou înfiinţaţi care investesc 500.000 de euro şiangajează 25 de oameni.
  • Se introduce deducerea fiscală pe bază de bon fiscal a unuiprocent de 10% din TVA pentru lucrările de renovare-modernizare alocuinţelor şi a clădirilor.
  • Va exista posibilitatea creării unui aşa-numit "grup de TVA" -grup de firme cu aceiaşi acţionari - în care o singură"firmă-lider" se va ocupa de rezolvarea problemelor legate deimpozite şi taxe.
  • Dobânda percepută pentru fiecare zi de întârziere a plăţiiimpozitelor va fi de 0,04%, faţă de 0,05% în prezent.
  • Obligaţiile fiscale neachitate la termen ar urma să fie amânatepână pe 30 iunie 2011.

Planul UDMR de relansare economică

  • Impozitul minim este eliminat.
  • Va fi introdus un card pentru IMM-uri cu o linie de creditarepe termen scurt şi cu o dobândă bonificată de Guvern, de maximum150.000 lei.
  • Impozitarea profitului băncilor
  • Vânzarea acţiunilor statului în firmele în care deţine unpachet mai mare de 50%, până la 51%; diminuarea pachetului deacţiuni în firmele în care statul este acţionar minoritar.
  • Valorificarea pe piaţă a unei părţi din activele imobiliareaflate în proprietatea Guvernului şi gestionate de RAAPPS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO