Eveniment

PwC: Salariile managerilor sunt de noua ori mai mari fata de salariul mediu pe economie

PwC: Salariile managerilor sunt de noua ori mai mari fata de salariul mediu pe economie

Ruxandra Stoian, director HR Services in cadrul PwC: Ca intotdeauna, Bucurestiul se afla in topul salariilor, urmat de marile orase din vest si centru, cum ar fi Timisoara si Clujul. Am observat ca Iasiul, ca reprezentant al Moldovei, vine puternic din urma, datorita investitiilor importante care s-au facut in centrele de outsourcing.

12.09.2008, 21:33 265

Diferenta de salarizare intre nivelul de management si media salariala nationala s-a diminuat in acest an comparativ cu anul trecut, cand managerii aveau salarii medii de 9,6 ori mai mari fata de salariul mediu net pe economie, potrivit studiului PayWell-Salary and Benefits 2008 realizat de compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC).
"Acest lucru nu inseamna ca salariul absolut al unui manager a scazut in acest an fata de anul trecut, pentru ca trebuie sa tinem cont de cresterea salariala neta inregistrata in 2008 la nivel national, comparativ cu anul trecut", a explicat Ruxandra Stoian, director HR Services in cadrul PwC.
Pentru a masura diferenta intre salariile managerilor si nivelurile mediu, analiza PwC a luat in considerare salariul mediu net raportat de Institutul National de Statistica (INS), care era in luna aprilie de 1.282 de lei (352 de euro). In conditiile in care salariul mediu net al unui manager este de 9,2 ori mai mare decat salariul mediu net, sefii din companiile de pe piata locala castiga salarii de 3.240 de euro pe luna.
Salariile medii la nivel de management au crescut cu aproximativ 10% comparativ cu anul trecut, de la 2.960 de euro in 2007, la 3.240 de euro in luna aprilie a acestui an.
In vreme ce salariul mediu net al unui manager sare de 3.000 de euro, un angajat cu studii medii castiga, in medie, 356 de euro.
"Daca in 2007 salariile de intrare erau mai mari comparativ cu salariul mediu brut national, anul acesta sunt mai mici. Astfel, pentru studii medii, salariul din multinationale reprezinta doar 74% din nivelul national, iar pentru studii superioare sunt comparabile", a mai spus Stoian.
La nivel sectorial, angajatii din banci sunt cel mai bine platiti, cu salarii aproape duble (107%) raportat la salariul mediu brut raportat de INS in aprilie, de 1.751 lei (481 de euro). In medie, "bancherii" au salarii lunare brute de 995 de euro.
Pe urmatoarele locuri se afla angajatii din companiile farmaceutice, cu salarii lunare medii brute de 918 euro si cei din IT&C, cu 880 de euro.
"O explicatie a acestei situatii este ca in banci, IT&C si in domeniul farmaceutic sunt multi angajati cu studii superioare, iar in retail sau hoteluri predomina personalul cu studii medii", a subliniat Stoian.
Pe de alta parte, la coada clasamentului se afla angajatii din FMCG, retail si hoteluri, cu salarii mai mici decat castigul mediu brut inregistrat la nivel national. Analiza citata arata ca locuitorii Capitalei castiga lunar cu 65% mai mult decat media salariala bruta pe economie. Ceea ce inseamna ca un bucurestean are un salariu lunar brut de 793 de euro. "Ca intotdeauna, Bucurestiul se afla in topul salariilor, urmat de marile orase din vest si centru, cum ar fi Timisoara si Clujul. Am observat ca Iasiul, ca reprezentant al Moldovei, vine puternic din urma, datorita investitiilor importante care s-au facut in centrele de outsourcing", afirma Ruxandra Stoian.
Daca un bucurestean castiga cu 240 de euro mai mult decat o persoana din Transilvania, diferentele salariale intre angajatii celorlalte regiuni sunt foarte mici. Astfel, daca salariul mediu brut din Transilvania ajunge la 553 de euro, un moldovean castiga 524 de euro, cu 10 euro mai mult decat un muntean.
Totodata, angajatii de pe nivelurile operationale au beneficiat in 2008 de cele mai importante cresteri salariale - 19%, in timp ce cei de la nivelul de suport au primit salarii cu 11% mai mari.
"Este notabil, dar nu neasteptat, ca cele mai mari cresteri salariale s-au inregistrat la nivel operational, unde practic lucreaza si cei mai multi angajati", mentioneaza Stoian.
Studiul PwC a fost realizat pe un esantion de 250 de companii din mediul privat, cu 30% mai multe fata de anul trecut, din 14 sectoare de activitate, totalizand 168.000 de angajati. Aproximativ 80% dintre companii au capital total sau majoritar strain, cu cifre de afaceri de peste zece milioane de euro.

Ponderea salariului fix scade

Bonusurile si beneficiile au castigat tot mai mult teren in structura pachetului salarial in ultimii ani, potrivit datelor colectate de PricewaterhouseCoopers (PwC). Daca la nivelul anului 2004, salariul fix reprezenta 75% din pachetul salarial, bonusurile variabile aveau o pondere de 13%, cele fixe - de 5% si beneficiile - de 7%, datele din acest an arata ca salariul fix a ajuns sa reprezinte doar 65% din venitul lunar al unui angajat. Cel mai puternic avans l-au inregistrat bonusurile variabile, care au ajuns la o pondere de 20%. ?Cel mai frecvent beneficiu oferit de catre companii a devenit tichetul de masa, aproximativ 85% din angajatori recompensandu-si salariatii in acest fel", spune Ruxandra Stoian, director HR Services in cadrul PwC. De asemenea, angajatorii autohtoni au inceput sa acorde o mai mare atentie beneficiilor flexibile, care au crescut cu 5% fata de anul trecut ca pondere in totalul beneficiilor. Astfel, fiecare angajat poate sa comande dintru-un meniu de beneficii flexibile ceea ce doreste, fie ca e vorba de reduceri la cresa sau de un abonament la o sala de fitness. Stoian a mai precizat ca beneficiile vor ajunge sa aiba in urmatorii ani o pondere din ce in ce mai importanta in pachetul salarial. "In anii trecuti, companiile ofereau salarii fixe mari pentru a-si atrage forta de munca. Acum, cand nu isi mai pot permite sa ofere salarii fixe la fel de ridicate, trebuie sa lupte pentru a-si retine angajatii in companie, iar asta se poate face prin intermediul cat mai multor beneficii", spune Stoian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO