Eveniment

Raspunderea managerilor, asigurata direct de angajator

09.08.2007, 21:29 54

Asigurarea de raspundere profesionala va putea fi incheiata de companii pentru salariati, in urma unei modificari legsilative, deschizandu-se astfel drumul spre asigurarile de grup - o practica des intalnita pe piata internationala a asigurarilor.
Prin OU 82 din 2007, a fost introdusa posibilitatea ca asigurarea de raspundere profesionala a managerilor sa fie incheiata de firma, si nu individual de catre angajati.
Pana la introducerea modificarii, foarte multi manageri au incercat sa incheie individual polite de asigurare. Acest lucru a dus la atragerea de costuri finale mai ridicate pentru asigurati deoarece asiguratorii au fost nevoiti sa analizeze un numar mai mare de dosare, proportional cu numarul managerilor si nu cu cel al societatilor. De altfel, neexistand o practica internationala in domeniul asigurarilor individuale de raspundere a managerilor, este foarte dificil pentru asiguratori sa gaseasca reasigurari pentru acestui tip de contract, astfel limitele oferite fiind reduse si generand costuri superioare.
"Odata cu introducerea modificarii care permite ca asigurarea de raspundere profesionala sa fie incheiata pe firma, acoperind toata conducerea, va creste numarul de polite incheiate corect. Astfel, nu va mai fi nevoie sa se apeleze la diverse asigurari individuale platite de manageri si incheiate pentru limite insuficiente si cu acoperire de cele mai multe ori minimala. De obicei, angajatul facea un compromis alegand varianta cea mai ieftina de asigurare", spune Mihai Lucanu, director al Departamentului de Asigurari de Raspundere Civila din cadrul AIG Romania. Principalii beneficiari sunt companiile care trebuie sa cumpere o limita foarte mare despagubire, de peste 50 mil. euro, dar si multinationalele care au incheiat un program de asigurare in strainatate, pentru ca astfel, sistemul autohton de asigurare a raspunderii profesionale se aliniaza procedurilor europene, spune Lucanu.
Vlad Neacsu, partener la casa de avocatura Popovici&Asociatii, considera ca ajustarea este minimala. "Practic modificarea subliniaza ca se permite incheierea asigurarii de raspundere a administratorului sau a directorului si de catre un tert", spune el. In acelasi timp, Neacsu considera ca nu se rezolva problema asigurarilor de raspundere profesionala, din cel putin doua motive de fond.
"In primul rand, nu a fost fixat un cuantum minim pentru asigurare. Pe de alta parte, modificarea nu este dublata de o reglementare uniforma la nivelul pietei asigurarilor, care sa ne asigure ca produsul exista peste tot in piata si ca este accesibil tututor", afirma el, adaugand ca modificarea Legii 31/ 1990 ar trebui sa fie insotita de un set de prevederi de la Casa de Asigurari de Sanatate care sa reglementeze distribuirea acestui produs in piata.
Mihai Lucanu este insa de alta parere: "In lege nu sunt precizate limite de asigurare necesare, astfel ca si o asigurare cu o limita de despagubire de 1 leu indeplineste conditiile legii. Probabil ca acest aspect se va autoregala, iar impunerea unor limite prestabilite ar putea da nastere unor probleme suplimentare in detrimentul calitatii acoperirii".
Posibilitatea de a incheia asigurarea de raspundere profesionala pe firma ridica o serie de probleme legate de masura in care contributiile societatilor la asigurarile de raspundere profesionale ale angajatilor sunt deductibile sau nu la plata impozitelor. In cazul in care aceste contributii sunt deductibile, atunci numarul societatilor care se vor inscrie pe lista angajatorilor care au incheiate asigurari de raspundere profesionala va creste semnificativ.
Pe de alta parte, asigurarea de raspundere profesionala poate fi inclusa in categoria beneficiilor extrasalariale care sunt oferite de catre angajator managerilor. Insa aceasta nu este solutia cea mai indicata, crede Lacanu, pentru ca acest tip de asigurare are caracter obligatoriu, si nu este un bonus pe care managerul il negociaza cu angajatorul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO