Eveniment

Ratingurile României sunt constrânse de nivelul redus de prosperitate şi de şocurile externe

„Ratingurile României sunt constrânse de nivelul redus de prosperitate şi de şocurile externe“

Autor: Andreea Neferu

28.05.2012, 00:02 279

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a reconfirmat ratingul României pentru obligaţiunile pe termen lung emise în valută şi în monedă locală la nivelul BB+, cu perspectivă stabilă. "Ratingurile României sunt constrânse de nivelul redus de prosperitate, dar şi de vulnerabilitatea economiei la şo­cu­ri­le externe (...)Totuşi, ratingurile sunt susţinute de îm­bu­nă­tă­ţi­rea indicatorilor fundamentali ai ţării, în condiţiile în care de­ficitul bugetar şi deficitul de cont curent s-au redus, iar eco­no­mia a început să se echilibreze cu ajutorul programului cu FMI", potrivit S&P. De asemenea, ratingul pentru împru­mu­turi pe termen scurt al României a fost reconfirmat la nivelul B.

Reconfirmarea ratingului este cu atât mai importantă cu cât România a majorat recent deficitul bugetar, iar leul s-a depreciat. S&P a arătat că a reconfirmat perspectiva stabilă pentru că consideră că guvernul României va continua să-şi conso­li­de­ze finanţele publice în conformitate cu ţintele asumate, dar şi că dezechilibrele externe vor fi mai moderate faţă de ultima perioadă.

În opinia S&P, există totuşi riscul ca dificultăţile băncilor ma­mă străine să le determine să reducă semnficativ expu­nerea transfrontalieră, ceea ce ar putea duce la limitarea dis­po­nibilităţii creditelor.

Ultima modificare a calificativului acor­dat de S&P a fost îm­bunătăţirea perspectivei de rating de la "negativă" la "stabilă" în martie 2010. Ca urmare a crizei financiare, agenţia a scăzut brusc în 27 octombrie 2008 ratingul României de la BBBl la BB+, cu perspectivă negativă, întorcând astfel România în teritoriul investiţiilor aşa-zis speculative. Tot ce este sub BBB- reprezintă investiţii speculative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO