Eveniment

Recesiunea bate la uşă: Banca Angliei majorează dobânda la 1%, în ciuda riscurilor

Recesiunea bate la uşă: Banca Angliei majorează...

Autor: Dorin Oancea

05.05.2022, 14:25 278

Banca Angliei a majorat joi ratele dobânzilor la 1%, cel mai ridicat nivel din 2009 încoace, pentru a contracara inflaţia care se îndreaptă spre peste 10%, chiar dacă a transmis un avertisment că Marea Britanie riscă să intre în recesiune, scrie Reuters.

Cei nouă membri care stabilesc ratele dobânzii au votat cu 6-3 pentru creşterea cu un sfert de punct, de la 0,75%. Însă Catherine Mann, Jonathan Haskel şi Michael Saunders au cerut o majorare mai mare, până la 1,25%, pentru a elimina riscul ca inflaţia să se înrădăcineze în economie.

Băncile centrale din întreaga lume se străduiesc să facă faţă valului de inflaţie pe care altădată îl descriau ca fiind tranzitoriu, când a început, odată cu redeschiderea economiei mondiale, înainte ca invazia Rusiei în Ucraina să provoace o creştere în spirală a preţurilor la energie.

BoE a declarat că este îngrijorată şi de impactul politicilor de blocaj COVID-19 ale Chinei, care ameninţă să lovească din nou lanţurile de aprovizionare şi să se adauge la presiunea inflaţiei.

Miercuri, Rezerva Federală a SUA a majorat dobânzile cu o jumătate de punct procentual, până la un interval de 0,75-1,0%, cea mai mare creştere din 2000 încoace, iar preşedintele Fed, Jay Powell, a declarat că alte majorări de 50 de puncte de bază sunt în discuţie pentru următoarele două şedinţe.

Măsura luată de BoE a reprezentat cea de-a patra majorare consecutivă a dobânzii din decembrie - cea mai rapidă creştere a costurilor de împrumut din ultimii 25 de ani.

BoE a declarat că majoritatea decidenţilor consideră că "un anumit grad de înăsprire suplimentară a politicii monetare ar putea fi încă adecvat în lunile următoare".

Inflaţia preţurilor de consum din Marea Britanie a atins în martie un nivel record al ultimilor 30 de ani, de 7%, mai mult decât triplul ţintei de 2% stabilită de BoE, iar banca centrală şi-a revizuit în sus previziunile privind creşterea preţurilor, indicând că aceasta va atinge un vârf de peste 10% în ultimele trei luni ale acestui an.

BoE a declarat că inflaţia în Marea Britanie va atinge vârful mai târziu decât în alte mari economii avansate, din cauza plafonului britanic pentru tarifele la energie pentru gospodării, care a dus la o creştere a tarifelor cu 54% în aprilie şi despre care BoE crede că va creşte cu încă 40% în octombrie.

BoE şi-a menţinut prognoza de creştere economică pentru acest an la 3,75%, dar şi-a redus prognoza pentru 2023, pentru a arăta o contracţie de 0,25%, de la o estimare anterioară de creştere de 1,25%. Ea şi-a redus proiecţia de creştere pentru 2024 la 0,25%, de la o estimare anterioară de 1,0%.

Instituţia a precizat că se aşteaptă ca inflaţia să scadă la 1,3% în trei ani, cea mai mare scădere faţă de ţinta de 2% de la criza financiară mondială din 2008-2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO