Eveniment

Reducerea CAS la angajatori nu este posibilă fără tăieri de cheltuieli sau taxe mai mari

Foto: Gabriel Fluierariu

Foto: Gabriel Fluierariu

Autor: Claudia Medrega

07.07.2014, 00:07 507

Diminuarea CAS cu 5 puncte procentuale la angajatori nu este posibilă fără majorări sau extinderi de bază de im­po­zi­ta­re şi/sau reducerea unor cheltuieli, în condiţiile în care gu­vernul a transmis Comisiei Europene că anul viitor deficitul bugetar va fi de 1,4% din PIB, faţă de 2,2% anul acesta, consideră Consiliul Fiscal.

Pierderea netă de venituri în urma reducerii CAS este esti­ma­tă de Consiliul Fiscal la 800 mil. lei în 2014, 5 mld. lei în 2015, 5,4 mld. lei în 2016 şi 5,77 mld. lei în 2017.

Deficitul bugetar se poate apropia „periculos“ de pragul de de­clanşare a procedurii de deficit excesiv (3% din PIB), fără iden­tificarea unor măsuri compensatorii de amploare, apreciază Ionuţ Dumitru, preşe­dintele Consiliului Fiscal.

„Consiliul Fiscal avertizează că există riscuri ridicate de în­re­gistrare a unui derapaj major în conduita politicii fiscal-bu­ge­­ta­re din 2015, în condiţiile în care, chiar şi în absenţa aces­­­tei mă­suri cu impact bugetar considerabil, traiectoria de ajus­­­tare că­tre obiectivul pe termen mediu apărea drept foarte ambiţioasă.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO