Eveniment

Renunţarea la euro nu este o ipoteză luată în calcul nici cu cea mai redusă probabilitate

Autor: Marius Oncu

25.11.2010, 23:05 22

Renunţarea la euro ar conduce la insolvenţa sistemului bancardin Europa, astfel că moneda uniunii monetare europene nu poate sădispară, potrivit unei analize a companiei britanice de serviciifinanciare Evolution Securities, citată de Bloomberg.

"Dacă se renunţă la euro şi revenim la peseta, liră, escudo,drahmă şi altele, vor urma imediat deprecieri. Acestea ar conduceimediat la reevaluări în scădere ale activelor de o amploare carear împinge tot sistemul bancar european în insolvenţă totală", aafirmat Arturo de Frias, şeful diviziei de cercetare pe domeniulbancar la Evolution.

Băncile din Franţa, Germania şi Marea Britanie ar putea pierde360 de miliarde de euro dacă moneda europeană s-ar prăbuşi,presupunând o devalorizare de numai 30% odată cu restabilireamonedelor naţionale.

Pagubele cauzate de retragerea euro ar avea o asemeneaanvergură, încât un astfel de rezultat este imposibil, iar singuracale pentru Europa este uniunea fiscală, a adăugat el.

"Este pur şi simplu prea târziu. Există prea multe investiţiitransfrontaliere în Europa pentru a reveni la monede naţionale", aspus de Frias. În cazul în care Spania, Italia, Grecia, Portugaliaşi Irlanda ar adopta monede proprii pe care le-ar deprecia cu 30%,pierderile totale numai în cazul băncilor germane ar atinge 120 demiliarde de euro.

Suma este aproape jumătate din capitalizarea acestora.

Pe lângă impactul din sectorul bancar, marile multinaţionaleeuropene ar avea pierderi de miliarde şi profituri ratate înviitor, consideră analistul.

Posibilitatea destrămării zonei euro a fost luată în calcul totmai des de analişti în ultima perioadă din cauza agravării crizeidatoriilor suverane în mai multe ţări de la periferia uniuniimonetare, dar şi a diferenţelor de competitivitate dintre stateledin nordul şi cele din sudul zonei euro.

Băncile iralndeze au iar nevoie de bani, minimum 10 mld.$

Băncile irlandeze au nevoie urgent de ajutor internaţional deminimum 10 miliarde de euro, pentru a se evita prăbuşireasectorului de profil al ţării, din cauza nervozităţii pieţelor,potrivit analiştilor citaţi de AFP.

Recapitalizarea şi restructurarea băncilor irlandeze reprezintăsubiectul central al discuţiilor de la Dublin, privind ajutorul dinpartea Uniunii Europene şi FMI, a cărui valoare totală ar putea fide 85 de miliarde de euro. Opinia generală este că băncile trebuiesă fie primele beneficiare ale ajutorului extern, după finalizareaacordului, întrucât nu îşi mai pot finanţa operaţiunile pe piaţă,iar depozitele lor sunt în scădere.

"Infuzia de capital în aceste bănci este absolut necesară.Urgenţa vine din faptul că sunt total dependente de Banca CentralăEuropeană (BCE), iar situaţia nu poate continua", a explicat MarieDiron, consilier economic la compania de consultanţă Ernst &Young.

Această urgenţă este subliniată şi de noul record atins dedobânzile obligaţiunilor irlandeze pe termen de zece ani, care audepăşit nivelul de 9%, semn că pieţele nu sunt convinse deeficienţa planulului de austeritate pe termen de patru ani anunţatmiercuri de guvernul de la Dublin.

Diron consideră credibilă o sumă de 12 miliarde de euromenţionată de Financial Times drept necesarul imediat al băncilordacă presiunile din piaţă vor continua.

O astfel de sumă ar conduce la naţionalizarea aproape întotalitate a sectorului bancar irlandez, unde două din cele maimari trei bănci, Allied Irish Bank şi Bank of Ireland, au trecutdeja în proprietatea statului.

Anglo Irish Bank, care are cele mai mari dificultăţi, a fostnaţionalizată în 2009 şi a primit deja peste 30 de miliarde de euro(20% din PIB-ul Irlandei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO