Eveniment

Revin pensionarii de lux: în ultima zi din sesiune, Parlamentul a făcut praf legea pensiilor

Revin pensionarii de lux: în ultima zi din sesiune,...

Autor: Iulian Anghel

01.07.2015, 00:00 1221

După ce, în urmă cu două săptămâni, şi-au votat indem­nizaţii special de pensii (care se adaugă pensiilor în sistemul de asigurări) care ajung şi până la 7 pensii medii, parla­mentarii au extins ieri, în ultima zi a sesiunii de vară, regimul pensiilor special la militari, diplomaţi, angajaţi parlamentari, funcţionari cu statut special şi poliţişti. Pentru aceste categorii regula contributivităţii nu mai este respectată, lucru ce încalcă principiul ce guvernează acordarea indemnizaţiilor după încheierea perioadei active: fiecare primeşte pensie proporţional cu contribuţia sa de-a lungul vieţii.

Într-o vreme în care problema pensiilor se acutizează în România, deficitul fondului de pensii adâncindu-se la o treime (care este acoperită de bugetul de stat), Parlamentul a reintrodus pensiile special eliminate în timpul guvernului Boc, tocmai pentru a face sistemul suportabil.

În 2015 deficitul fondului de pensii a fost de 13 mld. lei, 25% din cheltuielile totale, iar pe primele patru luni din 2015 de 6,5 mld. lei, 36% din cheltuieli, ca urmare a reducerii CAS.

Acum două săp­tă­mâni parlamentarii au votat pentru ei pensii su­pli­mentare care ajung şi la şapte pensii medii, iar ieri Camera Deputaţilor a aprobat acordarea pensiei de serviciu pentru diplo­maţi, care prevede o pensie de serviciu în cuan­tum de 80% din baza de calcul repre­zentând salariul de bază brut lunar cores­pun­zător încadrării, pentru persoanele cu o vechime de cel puţin 18 ani în MAE. De ase­menea, aceştia se pot pensiona la 60 de ani.

Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special sunt alte categorii pentru care deputaţii au votat ieri legi speciale, pensia acestora calculându-se în funcţie de venitul din ultimii ani de activitate, nu în funcţie de contribuţia avută de-a lungul vieţii.

Nu în ultimul rând, deputaţii au adoptat un proiect de lege privind pensiile de serviciu pentru funcţionarii parlamentari, acestea fiind în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării.

Ministerul de Externe are 2.200 de angajaţi, Ministerul Apărării 74.000, Ministerul de Interne 132.000, iar Parlamentul în jur de 2.500 de angajaţi - în total peste 210.000 de persoane, majoritatea urmând să poată beneficia de pensii special.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO