Eveniment

Romania a mai coborat un loc in topul competitivitatii mondiale

Romania a mai coborat un loc in topul competitivitatii mondiale

Companiile romanesti stau prost la capitolul tehnologie

27.09.2006, 19:40 10

Romania este clasata cel mai prost la capitolul macroeconomie, unde a reusit sa ocupe doar locul 97, in conditiile in care Bulgaria este pe locul 35, precum si la sanatate, administratie publica si invatamant primar.
Sondajul, care face parte din Raportul Global de Competitivitate 2005, cuprinde 125 de state ale lumii pe care expertii FEM le-au clasificat in functie de competitivitatea economica.
FEM este o organizatie independenta, nonprofit, din care fac parte cele mai puternice 1.000 de companii din lume si care promoveaza dialogul intre liderii economici si politici ai lumii.
Ea calculeaza competitivitatea economica luand in considerare mai multe variabile, de la indicatorii economici clasici (PIB, inflatie, taxe) pana la eficienta si transparenta institutiilor publice si randamentul mai multor sectoare de activitate precum agricultura, tehnologie, comert sau cercetare.
In majoritatea studiilor facute in acest an de Banca Mondiala sau de alte institutii, se arata o imbunatatire a economiei din Romania. In acest sondaj insa Romania mai coboara un loc, dupa ce anul trecut a coborat inca patru locuri. Cu toate acestea, reusim in acest an sa surclasam Bulgaria, dupa ce anul trecut am fost la o diferenta de 6 locuri fata de aceasta.
Romania sta mai prost decat Bulgaria si la sanatate, educatie primara si infrastructura, dar o surclaseaza cand vine vorba de studii superioare, inovatie, tehnologie sau eficienta pietei.
Desi Romania este cu patru pozitii mai sus decat Bulgaria din punctul de vedere al competitivitatii, ramane pe ultimele locuri la nivel regional. Astfel, Croatia urca 13 pozitii pana pe locul 51, Polonia se situeaza pe locul 48, chiar daca a coborat 5 pozitii, Ungaria pe 41, Cehia pe 29, iar Slovenia pe 33.
Tarile nordice raman cele mai competitive din lume, pe locul intai clasandu-se Elvetia, care a urcat trei pozitii, urmata de Finlanda si Suedia.
Japonia avanseaza in Top 10, urcand trei pozitii fata de anul trecut si situandu-se la diferenta de un loc de SUA, care a avut o coborare de cinci pozitii. Cel mai mare avans in 2006 fata de 2005 l-a avut insa Guatemala, care a urcat 20 de pozitii, ajungand pe locul 75, in timp ce Nigeria a coborat 18 pozitii, ajungand pe locul 103.
Din Europa, atat Marea Britanie, cat si Germania, cele mai mari doua economii ale UE, sunt in topul primelor zece pozitii, Marea Britanie ocupand pozitia 10, iar Germania coborand doua pozitii pana pe 8. O intrare importanta in top 10 a fost Olanda, care a urcat doua pozitii fata de anul trecut, ajungand pe locul 9. Franta in schimb a coborat sase locuri. Desi ea este bine cotata la infrastructura, transport, tehnologie sau comunicatii, mai are de recuperat in ceea ce priveste eficienta pietei sau educatia. "In Franta oamenii sunt din ce in ce mai constienti de necesitatea studiilor superioare. Insa, conform datelor furnizate de Banca Mondiala, cheltuielile guvernamentale ale Frantei pentru fiecare student reprezinta doar 29,3% din PIB, in timp ce in Finlanda procentul este de 37,5, in Germania de 41,2 , iar in Danemarca de 74,2", spun realizatorii studiului. Ei sunt insa increzatori in ceea ce priveste ajungerea Frantei in top 10 in urmatorii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO