Eveniment

România coboară pe ultimul loc în UE privind uşurinţa plăţii impozitelor în 2009 şi pe 151 în lume

Autor: Ovidiu Tempea

24.11.2010, 10:50 15

România a coborât anul trecut pe ultimul loc în UniuneaEuropeană în ceea ce priveşte uşurinţa unei companii de a plătitaxele şi a retrogradat două poziţii în topul mondial, de pe locul149 pe 151, din 183 de state incluse într-un studiu anual alPricewaterhouseCoopers şi Banca Mondială.

"România se plasează în media europeană atât la nivelulnumărului de ore necesare pentru conformare, cât şi al ratei totalede impozitare, dar are cele mai numeroase plăţi anuale din UniuneaEuropeană, şi de aceea se plasează, probabil, pe ultimul loc înprivinţa uşurinţei de plată a taxelor", a declarat Peter de Ruiter,liderul departamentului de consultanţă fiscală şi juridică alPwC.

Rata totală de impozitare a unei compani medii din România seplasează la 44,9%, uşor peste medie din UE, de 44,2%, dar sub mediamondială (47,8%), iar timpul necesar pregătirii documentaţiei,depunerii declaraţiilor şi plăţilor se ridică la 222 de ore, exactmedie UE.

România are însă cele mai multe plăţi din UE, respectiv 113operaţiuni, din care 84 se referă la contribuţiile sociale, în timpce media UE este de 17 plăţi pe an, Suedia fiind cea mai bineplasată în topul global, cu 2 plăţi anuale. Inndicatorul privindplăţile s-a deteriorat în România şi din cauza introduceriiimpozitului minim la începutul anului trecut.

La nivel mondial, numai Ucraina are mai multe plăţi anuale decâtRomânia, respectiv 135 de operaţiuni.

Cele mai multe plăţi din România se referă la taxe pe forţa demuncă, respectiv peste jumătate, şi numai 27% din acestea "nu aunicio legătura cu taxarea muncii".

"Putem vedea o mare îmbunătăţire dacă impozitele şicontribuţiile nu vor mai fi colectate de entităţi diferite. Dacătotul va fi colectat de ANAF putem asiata la un impact pozitivmasiv, care va ajuta la viitoare consolidare a bazei de impozitare.Următoarea etapă ar fi reducerea nunmărului de plăţi. Se poate faceconsolidarea impozitelor specifice într-o singură zonă, sau platala intervale mai mari. Nu trebuie plătite lunar toate acesteobligaţii. De asemena, s-ar reduce şi numărul de declaraţii", aexplicat Peter de Ruiter.

Reprezentantul PwC a spus că a avut recent o întâlnire cureprezentanţii ANAF în care s-a discutat că în România secolectează 79% din impozitele declarate, dar că sunt perspective decreştere.

"Asta înseamnă că nu se încasează 25% din taxele care ar trebuicolectate, ceea ce demonstrează slaba calitate a sistemului carecolectează", a adăugat de Ruiter.

Una dintre principalele probleme ale administraţiei fiscale dinRomânia este sistemul electronic nefuncţional de declarare şi platăa obligaţiilor către buget.

În topul privind condiţiile de afaceri realizat de BancaMondială şi prezentat la începutul lunii noiembrie România acoborât cu o poziţie, până pe locul 56, într-un total de183 de ţărianalizate, fiind depăşită, printre altele, de Kîrgîstan, Botswana,Bulgaria sau Peru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO