Eveniment

România se înarmează. MApN are în derulare patru proiecte în valoare de peste 6 mld. dolari

România se înarmează. MApN are în derulare patru...

Autor: Răzvan Botea

02.09.2019, 00:08 12783
Ministerul Apărării Naţionale derulează cel mai mare pro­gram de întărire a capacităţilor militare de până aum: pa­tru proiecte de peste 4,6 mil. dolari care presupun achi­zi­ţia de sisteme de rachete sol-aer, sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare, 227 de transportoare blindate Pi­ranha V şi modernizarea maşinilor de luptă ale Infanteriei.

Programele de înzestrare a Armatei Române vin în contextul consolidării aportului pe care îl aduce Armata Română alianţei NATO. De asemenea, 2019 a fost al treilea an de când România a alocat 2% din PIB-ul estimat pentru apărare, potrivit cerinţelor NATO. Discuţiile de la întâlnirea preşedintelui Iohannis cu preşedintele SUA, Donald Trump, din luna august s-au dus şi în zona de achiziţie de tehnică militară americană de către Armata Română, în special de sisteme de rachete sol-aer Patriot.

Conform unor detalii înaintate Ziarului Financiar, cele 7 sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot valoarează 3,9 mld. dolari fără TVA (cca 3,54 mld. euro),  contract care include echipamentele propriu-zise, dar şi instruirea personalului militar pentru operarea acestora.

„Programul de înzestrare se derulează conform planifi­că­rii convenite cu partenerul strategic (Guvernul SUA), iar primele echipamentele din com­punerea sistemelor Patriot ce vor intra în dotarea Forţelor Armate Româ­ne se află pe liniile de producţie ale contractorilor. Elementele componente ale primului sistem vor fi livrate, instalate şi puse în funcţiune în perioada 2019-2020“, au declarat pentru ZF reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO