Eveniment

Romania va fi invadata de 4 mld. euro

05.10.2005, 19:08 10

Fondurile pe care institutiile internationale sunt pregatite sa le acorde Romaniei sub forma de imprumuturi totalizeaza 4 mld. euro, a declarat ieri ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu.

"Ofertele de imprumut ale institutiilor internationale, cum ar fi Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca Europeana de Investitii, Banca Mondiala si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, insumeaza peste patru miliarde de euro. Trebuie sa analizam ce sume atragem, pentru ca nu vom putea aproba toate aceste imprumuturi", a declarat Vladescu, raspunzand la o intrebare privind imprumutul de 600 de milioane euro pregatit de BEI pentru lucrarile necesare dupa inundatii. Suma propusa de finantatorii institutionali internationali reprezinta peste 5% din PIB al Romaniei estimat pentru acest an. La finele lunii iulie, datoria externa pe termen mediu si lung se ridica la 22,08 mld. euro, sub 30% din PIB estimat in 2005.

BEI a anuntat, recent, ca este dispusa sa acorde Romaniei un imprumut de urgenta, cu termen de rambursare de pana la 30 de ani, pentru reconstructia infrastructurii afectate de inundatii. Linia de finantare va fi separata in doua proiecte, unul privind reconstructia drumurilor si altul pentru reabilitarea cailor ferate. Finantarea vine in completarea unor imprumuturi similare, respectiv 240 mil. euro acordati in 2000 si alte 300 mil. euro, pentru refacerea zonelor afectate de inundati intre 2001-2004.

Autoritatile nu au realizat pana in prezent o estimare totala a pagubelor produse de inundatiile de anul acesta, singura evaluare fiind prezentata la sfarsitul verii. Atunci, pagubele se ridicau la 1,5 mld. euro, acestora urmand sa le fie adaugate cele produse in urma ploilor de luna trecuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO