Eveniment

Romgaz estimează un profit de 158 mil. euro

Autor: Roxana Petrescu

07.04.2011, 23:51 37

Producătorul de gaze naturale Romgaz Mediaş, una dintre cele maivaloroase companii controlate de statul român, estimează pentruacest an un profit net de 649,5 milioane de lei (158 milioane deeuro), mai mare cu 27,7% comparativ cu câştigul obţinut anultrecut, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli publicat deMinisterul Economiei, acţionarul majoritar al firmei.

Compania a înregistrat anul trecut un profit net de 508,5milioane lei (121 de milioane de euro). Potrivit documentului,compania estimează pentru anul acesta venituri de 3,95 miliarde delei (circa 963 de milioane de euro).

Investiţiile bugetate totali­zează 905,8 milioane de lei, înscădere cu 24% faţă de nivelul estimat pentru 2010, de 1,2 mld.lei. Investiţiile vor fi finan­ţate integral din surse proprii şivor fi direcţionate în special în explorarea de noi rezerve degaze, creşterea capacităţii de înmagazinare subterană a gazelor şipentru atenuarea declinului producţiei. Minis­terul Economiei adeclarat în repetate rânduri că doreşte să aducă Romgaz pe Bursa deValori.

Deşi, potrivit planurilor iniţiale, un pachet minoritar dinacţiunile companiei ar fi trebuit listat până la finalul acestuian, potrivit celor mai recente informaţii disponibile, 15% dinacţiunile producătorului de gaze naturale ar trebui să fie listateîn primăvara anului viitor.

Valoarea de piaţă a companiei ar putea creşte semnificativ înperioada următoare, în contextul în care România, presată deComisia Europeană şi de FMI, va fi obligată să liberalizeze piaţagazelor. În prezent, producătorii interni de gaze naturale Petromşi Romgaz îşi vând producţia la un preţ recomandat de ANRE, careeste de două ori mai mic faţă de cel al gazelor de import dinRusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO