Eveniment

Rompan: Producţia fiscalizată a crescut cu 10% la făină şi cu 15% la pâine după reducerea TVA

Rompan: Producţia fiscalizată a crescut cu 10% la...

Autor: Gabriel Razi, Liviu Iancu

03.11.2013, 20:37 182

Producţia fiscalizată a crescut la făină cu peste 10% şi la pâine cu 15% după reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, începând cu 1 septembrie, a declarat la sfârşitul săptămânii Aurel Popescu, preşedintele patronatului Rompan. Totodată, pâinea s-a ieftinit cu mai mult de 12%.

„Preţurile au scăzut cu peste 12%, producţia fiscalizată a crescut la făină cu peste 10% şi la pâine cu 15%, iar la specialităţile de panificaţie creşterea este mai mare, ceea ce e un lucru bun pentru populaţie“, a spus Popescu.

Declaraţia şefului Rompan este şi prima estimare publică a primelor efecte ale reducerii fiscalităţii în panificaţie. Înainte de tăierea TVA la pâine, Popescu spunea că în şase-opt luni de la introducerea măsurii producţia la negru se va reduce de trei ori şi va coborî la pragul de 20%.

În mai multe rânduri, oficialii din guvern au declarat că de succesul reducerii TVA la pâine depinde extinderea relaxării fiscale şi în industria cărnii sau în comerţul cu legume şi fructe, alte segmente puternic afectate de evaziunea fiscală.

Piaţa de morărit, panificaţie şi patiserie este una dintre cele mai fragmentate din economie, iar la nivel local grosul vânzărilor este acoperit de companiile de nivel mic şi mediu. Astfel, două treimi din piaţă sunt dominate de aceste companii, iar firmele mari au 30% din producţia naţională.

Datele dintr-un studiu al companiei de cercetare de piaţă Euromonitor arată că niciun jucător nu a reuşit anul trecut depăşească o cotă de piaţă de 5%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO