Eveniment

Rompetrol pregateste fuziunea Vega cu Petromidia

11.05.2005, 20:22 45

Grupul Rompetrol ar putea fuziona cele doua companiile cu activitati in rafinarea titeiului pe care le detine: Rompetrol SA Bucuresti (Vega) si Rompetrol Rafinare (Petromidia).

Informatiile privind fuziunea dintre Rompetrol SA (Vega) si Petromidia, vehiculate pe piata de capital in ultima saptamana, au dus la cresterea cu aproape 60% a actiunilor Vega, listate la Bursa Electronica RASDAQ.

"Ne gandim serios la o fuziune intre Rompetrol Rafinare si Rompetrol SA. Pana la realizarea unei fuziuni, va trebui sa rezolvam o serie de probleme juridice", a declarat pentru Ziarul Financiar Philip Stephenson, vicepresedintele grupului Rompetrol.

Fuziunea Vega cu Petromidia ar reprezenta continuarea procesului de comasare a activitatilor grupului Rompetrol in jurul principalei companii a grupului, Rompetrol Rafinare. Aceasta a preluat prin majorare de capital la inceputul acestui an compania Rompetrol Downstream, care opereaza reteaua de benzinarii a grupului.

De altfel, agentia de rating Fitch, care a acordat grupului Rompetrol calificativul B- cu perspectiva pozitiva, mentiona in raportul de analiza de la mijlocul anului trecut faptul ca grupul Rompetrol are o structura destul de complicata, fapt care ar putea influenta atractivitatea pentru investitori.

Dinu Patriciu, principalul actionar al grupului Rompetrol, a mutat recent administrarea companiilor romanesti din cadrul grupului din Olanda in Romania, prin infiintarea la finele anului trecut a companiei Rompetrol Financial Group SRL.

Noua companie, cu un capital social de 104,7 mil. euro, a fost infiintata pentru a evita complicatiile privind raportarile de ordin fiscal ale The Rompetrol Group N.V., inregistrata in Olanda, fata de autoritatile din acest stat membru al Uniunii Europene, in conditiile in care The Rompetrol Group nu mai era clasat ca holding si urma sa i se aplice un alt regim fiscal

In urma acestei operatiuni, Rompetrol Financial Group urmeaza sa inlocuiasca in actionariatul companiilor care fac parte din grupul Rompetrol pe The Rompetrol Group N.V.

Actiunile Vega au incheiat sedinta bursiera de ieri la 805 lei/actiune, inregistrand cresterea maxima admisa pentru o zi de tranzactionare, 15%. In urma cu o saptamana titlurile Vega erau cotate la 510 lei/ actiune.

Actiunile Rompetrol Rafinare sunt cotate in jurul pretului de 900 lei/actiune si s-au inscris in ultimele zile pe o tendinta ascendenta, insa cresterea a fost de o amploare mult mai mica fata de cea a actiunilor Vega.

La ultimele preturi de pe piata Petromidia are o capitalizare bursiera de 530 de milioane de euro, in timp ce, dupa avansul inregistrat in ultimele zile, capitalizarea bursiera a Vega a ajuns la aproape 40 de milioane de euro. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO