Eveniment

Rosca, ASE: Daca studentii care lucreaza nu pun scoala pe primul plan, vor ajunge economisti mediocri

Ion Gheorghe Rosca, rectorul ASE: Spre regretul nostru, angajatorii tinerilor absolventi ai universitatilor cer experienta in lucru, ceea ce este un paradox. Totusi, nu cred ca anul acesta va fi catrastrofal pentru absolventii ASE in raport cu anii trecuti, dar este evident ca rata de angajare va fi mai mica.

Ion Gheorghe Rosca, rectorul ASE: Spre regretul nostru, angajatorii tinerilor absolventi ai universitatilor cer experienta in lucru, ceea ce este un paradox. Totusi, nu cred ca anul acesta va fi catrastrofal pentru absolventii ASE in raport cu anii trecuti, dar este evident ca rata de angajare va fi mai mica.

02.06.2010, 00:00 404

Peste jumatate din cei aproximativ 38.000 de studenti din cadrulAcademiei de Studii Economice (ASE), una dintre cele mai importanteinstitutii de invatamant superior de pe piata locala, lucreaza incadin timpul facultatii, iar o mare parte din acestia nu pun studiilepe primul plan, este de parere Ion Gheorghe Rosca, rectorulASE.

"Ii sfatuiesc pe studentii care lucreaza inca din timpulfacultatii ca prioritatea lor numarul unu sa fie universitatea,pentru ca multi pun studiile pe plan secundar: intai isi rezolvaproblemele de serviciu si uita sa mai vina la facultate. Daca nudau prioritate universitatii, vor fi niste economisti cu opregatire economica mediocra, care pot sa se adapteze unor conditiiactuale, dar nu si unor conditii viitoare", sustine Rosca.

Rectorul ASE spune ca studentii se angajeaza inca din timpulfacultatii din mai multe motive, fie ca au nevoie de sustinerefinanciara pentru ca parintii nu ii mai ajuta, fie pentru a dobandiexperienta. La polul opus, angajatorii ii sfatuiesc pe studenti saincerce sa se angajeze inca din timpul facultatii sau sa se implicein ONG-uri sau in programe de voluntariat pentru a obtine mai usorun job la absolvire.

"Spre regretul nostru, angajatorii tinerilor absolventi aiuniversitatilor cer experienta in lucru, ceea ce este un paradox.Totusi, nu cred ca anul acesta va fi catrastrofal pentruabsolventii ASE in raport cu anii trecuti, dar este evident ca ratade angajare va fi mai mica pentru ca economia este in scadere", amai spus Rosca. Si recruiterii ii indeamna pe absolventii defacultati cu profil economic sa accepte orice job intr-o banca,chiar si in departamentele de call-center, daca nu reusesc saobtina un job mai bun.

Anual, in Romania ies de pe bancile facultatii 57.000 deabsolventi de facultate, 55.000 de absolventi de programe demasterat si 3.500 de absolventi de scoli doctorale. In cadrul ASE,200 de absolventi de programe de masterat se inscriu anual lascoala doctorala, din care numai jumatate urmeaza cursuri la zi,ceilalti fiind la frecventa redusa.

"Din cei 200 de doctoranzi, circa 120- 130 termina acest tip depregatire dupa 4 ani, un an fiind alocat studiilor de cercetarepentru teza de doctorat. Foarte putini se incadreaza in ciclul detrei ani de studii si cu teza de doctorat", a mai spus Rosca.

ASE a castigat un proiect finantat din fonduri europene invaloare de aproximativ 4,3 milioane de euro, destinat unui programde cercetare postdoctorala in care vor fi implicati 80 deabsolventi de programe de doctorat.

"Mi-ar placea sa spun ca absolventii scolilor doctorale lucreazain cercetare, pentru ca oamenii care isi aleg doctoratulintentioneaza sa aiba o profesiune in acest domeniu. Dar eilucreaza pretutindeni ca economisti, pentru ca exista, cel putin insectorul bancar, angajatori care pun mare accent pe o pregatire dedoctorat", mai spune Rosca.

In cadrul proiectului cu finantare europeana se vor acorda bursein valoare de 3.400 de lei pe luna pentru fiecare din cei 80 decercetatori implicati in program, pentru o perioada de pana la 28de luni.

Pentru a se putea inscrie in proiect, absolventii trebuie saaiba finalizate studiile doctorale in ultimii cinci ani si sa aibavarsta de maximum 40 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO