Eveniment

Rusia a ridicat sancţiunile impuse Turciei, dar cu un preţ. Putin va vinde Turciei sisteme avansate de ra­chete sol-aer S-400

Rusia a ridicat sancţiunile impuse Turciei, dar cu un...

Autor: Bogdan Cojocaru

02.06.2017, 00:05 929

Rusia a retras cea mai mare parte a sancţiunilor economice impuse Turciei după doborârea în urmă cu un an şi jumătate a unui avion de luptă rusesc de către armata turcă la graniţa cu Siria.

La puţin timp după anunţarea de­ciziei, preşedintele rus Vladimir Putin a spus că Rusia este pregătită să vân­dă Turciei sisteme avansate de ra­chete sol-aer S-400 şi că a discutat deja despre acest lucru cu Ankara, po­trivit agenţiei TASS.

Turcia este o ţară membră a NATO, alianţă considerată de Mos­co­va o ameninţare pentru Rusia. Gu­ver­­­­nul de la Ankara condus de pre­şe­din­tele Erdogan se îndepărtează de UE.

Putin a ridicat restricţiile impuse operaţiunilor companiilor turceşti în Rusia şi interdicţia privind angajarea cetăţenilor turci în Federaţia Rusă, notează Hurriyet Daily News. Odată cu aceste măsuri, Putin a semnat pentru extinderea listei cu categoriile de cetăţeni turci care pot circula fără viză în Rusia. Lista include acum şi persoane care deţin paşaport de lucru, echipajele aeronavelor şi oameni de afaceri care vizitează ţara pentru perioade scurte de timp. Decretul semnat de preşedintele rus acordă dreptul de călătorie fără viză reprezentanţilor diplomatici şi consulari şi familiilor lor în baza reciprocităţii.

Moscova a acceptat ridicarea sancţiunilor impuse produselor importate din Turcia cu excepţia tomatelor, pe 3 mai (Rusia obişnuia să primească 80% din exporturile turceşti de tomate), când Putin şi Erdogan s-au întâlnit la Soci.

Dovada de încălzire a relaţiilor bilaterale vine în condiţiile în care Ankara pare că şi-a domolit poziţia faţă de preşedintele sirian Bashar al-Assad. Rusia sprijină regimul lui Assad, în timp ce Turcia este unul din cei mai puternici susţinători ai opoziţiei. Ridicarea sancţiunilor va aduce un plus de energie economiei turceşti, slă­bită de neîncre­derea investitorilor şi de instabilitatea creată de lovitura de stat eşuată de anul trecut. Industria turis­mului a fost lovită în principal de res­tricţionarea călă­toriilor ruşilor şi de aten­tate teroriste sângeroase.

Fluxul de turişti ruşi a scăzut la un milion de per­soane anul trecut de la 3,6 milioane în 2015.

Exporturile turceşti au crescut cu 7,4% în aprilie, în ritm anualizat, la 12,8 miliarde de dolari, potrivit datelor statistice oficiale. Importurile au urcat cu aproape 10% , la 17,7 miliarde de dolari. În luna mai, exporturile au avansat cu 16%, a declarat ministrul economiei Nihat Zeybekci. Mai ar fi a şaptea lună de creştere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO